Société Générale betrokken bij fusiegesprekken Leaseplan en ALD

03 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De van oorsprong Nederlandse autoverhuurder Leaseplan is in conclaaf met zijn Franse branchegenoot ALD omtrent een mogelijke fusie. De Franse bank Société Générale – tevens moederbedrijf van ALD – is bij de gesprekken betrokken.

De twee autoverhuurders hopen middels de mogelijke fusie uit te groeien tot een “wereldwijde mobiliteitsleider”. Leaseplan benadrukt echter dat er nog absoluut geen zekerheid bestaat dat de gesprekken ook daadwerkelijk zullen leiden tot een overeenkomst. “Verdere aankondigingen zullen worden gedaan wanneer dit in overeenstemming is met de toepasselijke wetgeving”, aldus de autoverhuurder.

Leaseplan verhuurt wereldwijd  1,8 miljoen voertuigen in 29 landen en boekte in 2020 een winst van €253 miljoen (op een omzet van €9,9 miljard). In totaal werken er 8195 mensen voor de autoverhuurder. Leaseplan werd in 2016 overgenomen door investeerders. Onder andere het Nederlandse pensioenfonds PGGM en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs betaalden destijds een bedrag van €3,7 miljard voor de overname.

Société Générale betrokken bij fusiegesprekken Leaseplan en ALD

Het Franse ALD is een ‘slagje kleiner’. Het bedrijf exploiteert 1,5 miljoen auto’s in 43 landen en heeft in totaal 6.700 werknemers in dienst. Het bedrijf behoort tot de top drie van de wereld en is marktleider in Europa. De Franse autoverhuurder startte enkele jaren geleden in Nederland met de verhuur van e-bikes.

Een markt van $70 miljard

Het Financieele dagblad schrijft dat drie jaar geleden een poging van de aandeelhouders van Leaseplan, om het bedrijf naar de beurs te brengen, afketste. Volgens de krant bleken beleggers destijds niet bereid om de hoofdprijs (circa €10 miljard) te betalen voor aandelen in de autoverhuurder.

Een fusie tussen beide partijen zou hun rol in de zeer competitieve autoleasemarkt aanzienlijk versterken; de markt is goed voor een totale omzet van $70 miljard. Het FD schrijft dat onderzoekers in 2028 een groei van de markt verwachten tot $124 miljard op jaarbasis