ING test met blockchain voor de handel in buitenlandse valuta

07 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

ING heeft blockchain gebruikt voor het testen met FX transacties, de handel in buitenlandse valuta. ING is zeer positief en noemt het een grote stap naar verandering in de manier waarop financiële instellingen transacties afwikkelen.

Bij de handel en transacties op de financiële markten hebben verschillende partijen vaak hun eigen database. Deze databases verschillen eigenlijk altijd van elkaar en bij de onderlinge communicatie of synchronisatie wil het nog wel eens fout gaan. Dergelijke fouten kunnen alleen hersteld worden door menselijk ingrijpen, wat gelijk staat aan tijd en geld. Meerdere partijen deden vorig jaar een test met transacties op een blockchain aangedreven platform. ING was één van hen.

ING test met transacties via blockchain

In november vorig jaar ontwikkelde het zogeheten R3 Consortium samen met Calypso Technology een platform dat als testomgeving kon dienen. R3 is een wereldwijd consortium van meer dan zeventig banken en financiële instellingen dat onderzoek doet naar de toepassing van blockchain in de financiële sector. Calypso is een technologiebedrijf dat al geruime tijd software ontwikkelt voor de kapitaalmarkt, met front-to-back oplossingen. Samen met andere grote banken - waaronder het Franse Société Générale - gebruikte ING het platform om te testen met FX transacties, de handel in buitenlandse valuta.

The Golden Copy

ING geeft hoog op van de testresultaten. Ivar Wiersma - Head of Innovation Wholesale Banking - vertelt: “Dit is een grote stap naar verandering in de manier waarop financiële instellingen transacties afwikkelen.” Een groot voordeel van het R3/Calypso platformtype is dat er geen verschillende databases meer gesynchroniseerd hoeven te worden. Het platform voorziet in één gelijke afdruk van de transactie voor de deelnemende partijen. Deze eenduidige afdruk - die ‘the golden copy’ wordt genoemd - wordt opgenomen in de administratie van de betreffende actoren. Mismatches of foute duplicaties zouden daarbij tot het verleden moeten behoren.

Naast voordelen op het gebied van snelheid en kosten ziet ING ook compliance voordelen. “Het bestaan van één ‘bron van waarheid’ is een groot voordeel, kijkend naar veiligheid en compliance. Door verbonden te zijn met het netwerk krijgen toezichthouders een real time overzicht van de acties die handelende partijen uitvoeren,” aldus Robert Zee, onderdeel van de ING werkgroep die onderzoek deed.