ABN AMRO registreert eerste digitale groene obligatie op publieke blockchain

19 september 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO heeft als eerste Nederlandse bank een digitale groene obligatie geregistreerd op de publieke blockchain. Met de obligatie haalde woningbelegger Vestada €5 miljoen op bij DekaBank. De opbrengst van de transactie zal gebruikt worden voor de (her)financiering van Groene Activa; in lijn met het Green Finance Framework van Vestada.

De bank legt uit dat het opstellen, plaatsen en documenteren van de obligatie een volledig digitaal proces was, waarbij het eigenaarschap op de blockchain is vastgelegd in de vorm van tokens die de investeerder kreeg na betaling voor de obligatie.

ABN AMRO bewaart en beveiligt de unieke sleutel van de digitale portemonnee voor de investeerder die toegang geeft tot de digitale obligatie. Hiermee is de bank in staat digitale custody aan te bieden voor institutionele klanten.

ABN AMRO registreert eerste digitale groene obligatie op publieke blockchain

Het feit dat ABN AMRO er als eerste Nederlandse bank in slaagde om een digitale groene obligatie te registeren op de publieke blockchain komt niet geheel uit de lucht vallen. De bank heeft namelijk al ervaring opgedaan het gebied van digitale obligaties, onder andere door middel van het kopen en verkopen van een digitale obligatie van de Europese Investment Bank (EIB) en het plaatsen van een digitale obligatie voor APOC (een mkb-klant van de bank).

Met de transactie voor Vesteda laat ABN AMRO weten dat het opnieuw verdere stappen heeft gezet in de ontwikkeling van zijn digitale propositie.

“Bij ABN AMRO zijn we zeer blij met deze digitale obligatie voor Vesteda”, legt Olivier Aartsen (ABN AMRO Hoofd Debt Capital Markets) uit. “En met de financiering die DekaBank op deze wijze versterkt.”

“We hebben prettig samengewerkt met de teams van Vesteda en DekaBank. We blijven andere klanten en investeerders adviseren op dit gebied en we streven ernaar om in de toekomst meerdere digitale obligatie uitgiftes te kunnen begeleiden”, aldus Aartsen.

Meer Wealth Management-gerelateerd nieuws is te vinden op de Wealth Management-themapagina van banken.nl.