Bouw nieuwe hoofdkantoor ABN AMRO van start gegaan

14 september 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De eerste spreekwoordelijke paal van de nieuwe thuisbasis van ABN AMRO is in de grond geslagen. De bank heeft onlangs het officiële startsein gegeven voor de herontwikkeling van het hoofdkantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost. De oplevering van het volledige ‘Paris Proof’ kantoor wordt in 2027 verwacht.

De herontwikkelingsplannen voor het ruim 100.000 m2 grote gebouw sluiten aan bij de visie van ABN AMRO dat in 2030 alle eigen kantoren moeten voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs.

De bank heeft het nieuwe kantoor ontworpen in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Edge en de oorspronkelijke architect van het gebouw Broekbakema. Het kantoor, dat gerealiseerd gaat worden door BAM Bouw en Techniek, biedt in de toekomst ruimte aan zo’n 11.000 werknemers en krijgt ook een sociaal-maatschappelijke functie.

Bouw nieuwe hoofdkantoor ABN AMRO van start gegaan

In lijn met zijn duurzame ambities koos ABN AMRO niet voor nieuwbouw, maar voor een circulaire herontwikkeling van het bestaande pand. Zo wordt 70.000 m2 van het pand hergebruikt, krijgen veel materialen die bij de sloop vrijkomen een nieuwe bestemming én wordt – in plaats van beton – gebruikgemaakt van hout voor de hoofddraagconstructie van zo’n 30.000 m2 nieuwe kantoorvloeren.

Daarnaast komen er voor zo’n 10.500 m2 aan zonnepanelen op het dak en de gevel te liggen, waardoor het energieverbruik ook aanzienlijk wordt verminderd ten opzichte van het bestaande gebouw. Als gevolg van al deze duurzame keuzes wordt het nieuwe hoofdkantoor beloond met een BREAAM Excellent duurzaamheidscertificering.

Tot slot stelt ABN AMRO dat het ook positieve invloed wil hebben op zijn directe leefomgeving. Om die reden sloot de bank al in 2021 een convenant met de gemeente Amsterdam, partners, (buurt)organisaties en bewoners van Zuid Oost om een maatschappelijke bijdrage aan de buurt te leveren.