De voordelen van blockchain voor de bankensector

18 november 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

Hoewel blockchain nog relatief nieuw is in het financiële landschap, besteedt maar liefst negen van de tien bankbestuurders aandacht aan de technologische ontwikkeling. Dat blijkt uit een recent onderzoek naar de potentie van de technologie in de bankensector. 40% van de banken bevindt zich nog in de verkenningsfase en 30% onderzoekt hoe de technologie toegepast kan worden.

De opkomst van innovatieve financiële technologiebedrijven, ook wel FinTechs, genoemd zorgt voor grote verschuivingen in het wereldwijde financiële landschap. Een van de technologieën die momenteel de financiële markten bestormt is de blockchain, een digitaal decentraal grootboek of ‘distributed ledger’ technologie die als ruggengraat dient voor virtuele valuta zoals de bitcoin. Hoewel de technologie nog niet breed omarmd is, voorspellen verschillende consultancybureaus, waaronder ook Accenture, dat de blockchain een revolutie zal ontketenen in het financial services domein.

In een nieuw onderzoek heeft Accenture commercial banking professionals in de VS, Canada en Europa gevraagd naar hun verwachtingen omtrent blockchain. In het onderzoeksrapport ‘How Banks are Building a Real-Time Global Payment Network’ brengt het consultancybureau de impact in kaart die blockchain naar verwachting zal hebben op de bedrijfsvoering en verdienmodellen van banken.

Banks current stage in blockchain adoption

Van de respondenten geven negen van de tien aan dat hun instelling onderzoekt hoe zij blockchain technologie kunnen toepassen voor het verwerken van betalingen. 40% van hen geeft aan dat, hoewel de interesse binnen hun organisatie zichtbaar is, zij zich nog in een fase van strategieontwikkeling en het bekijken van de technologie bevinden. “Met andere woorden, ondanks hun enthousiasme en interesse voor blockchain, zijn veel banken nog aan het overwegen waar zij deze gaan toepassen”, schrijven de auteurs.

30% van de organisaties zijn de technologies samen met andere bedrijven aan het testen om zo tot proof-of-concepts te komen. De overige 30% is actiever, waarbij 13% de technologie aan het implementeren is en 17% zegt voorop te lopen met de ontwikkelingen op blockchain-gebied.

Leading use cases for blockchain being explored

Mogelijkheden & voordelen
Volgens het onderzoek zijn er een aantal verschillende betaalsystemen die kunnen profiteren van de technologie. Volgens de banken zijn de voordelen het grootst voor internationale betalingen tussen verschillende banken. Ook andere internationale betalingen en zakelijke betalingen staan hoog op het lijstje, terwijl weinig respondenten veel toegevoegde waarde zien bij betalingen tussen personen.

Major anticipated blockchain benefits

Als gekeken wordt naar de verwachte voordelen van de technologie, bestaat er een duidelijke consensus: blockchain is een potentiële game changer. “Bestuurders verwachten uiteenlopende voordelen van de toepassing van blockchain, waaronder lagere kosten, snellere verwerking, minder fouten en uitzonderingen en nieuwe omzetstromen”, vertellen de onderzoekers. Lagere kosten zijn hierbij volgens de respondenten het belangrijkste voordeel, gevolgd door minder administratiekosten en kortere verwerkingstijden.

 “Als blockchain volledig wordt omarmd zal deze banken in staat stellen betalingen sneller en accurater uit te voeren, tegen lagere kosten en met minder uitzonderingen”, concludeert Accenture.