Finance in transformatie: De synergie tussen ISO 20022 en cloud-native core banking

22 januari 2024 Banken.nl 6 min. leestijd
Profiel

Data-uitwisselingsstandaard ISO 20022 biedt enorme kansen, maar oude core banking-systemen schieten vaak tekort om deze voordelen optimaal te benutten. Five Degrees roept financiële instellingen op om cloud-native core banking te omarmen, zodat het transformatieve potentieel van ISO 20022 optimaal kan worden benut.

In het steeds veranderende landschap van financiële standaarden is ISO 20022 naar voren gekomen als game changer, die de manier waarop financiële data wereldwijd wordt uitgewisseld fundamenteel heeft veranderd.

Deze transformatieve standaard biedt datamogelijkheden waarmee financiële instellingen hun inzicht in klanten kunnen vergroten, grensoverschrijdende transacties kunnen stroomlijnen en naleving van de regelgeving kunnen garanderen.

Finance in transformatie: De synergie tussen ISO 20022 en cloud-native core banking

De hamvraag is echter: zijn verouderde core banking-systemen voorbereid op de ISO 20022-uitdaging? In deze blog duiken we in het ISO 20022-perspectief en onderzoeken we waarom financiële instellingen moeten overwegen hun core banking-systemen te updaten om volledig gebruik te kunnen maken van deze wereldwijde standaard.

ISO 20022: een nieuw tijdperk voor de uitwisseling van financiële gegevens

ISO 20022 is niet zomaar een standaard; het is een universele taal voor de uitwisseling van financiële gegevens. Met zijn verrijkte datamogelijkheden stelt ISO 20022 financiële instellingen in staat om meer inzicht te krijgen in transacties, grensoverschrijdende betalingen te stroomlijnen en naleving van de regelgeving te garanderen. ISO 20022 bevordert naadloze interoperabiliteit en creëert een wereldwijde financiële taal die instellingen over de hele wereld met elkaar verbindt.

De uitdaging van verouderde systemen

Verouderde core banking-systemen, die ooit als betrouwbaar werden beschouwd, kampen met beperkingen bij het omgaan met de complexiteit van de ISO 20022-omgeving voor verrijkte gegevens.

Deze systemen worstelen met de complexiteit van gegevensuitwisseling, waardoor ze niet in staat zijn om verrijkte gegevens vast te leggen, te verwerken en volledig te benutten. Deze ontoereikendheid beperkt hun capaciteit voor diepgaande inzichten en datagedreven besluitvorming, die juist essentieel is in het snel veranderende financiële landschap.

Daarnaast legt ISO 20022 de nadruk op gestandaardiseerd berichtenverkeer voor wereldwijde interoperabiliteit bij financiële transacties. Verouderde systemen missen vaak echter de flexibiliteit om zich naadloos aan te passen aan deze standaarden, wat leidt tot operationele inefficiënties, met name bij grensoverschrijdende transacties en communicatie met ISO 20022-conforme systemen.

“Nu de kracht van ISO 20022 samenkomt met cloud-native core banking, staan financiële instellingen op de drempel van een digitale toekomst.”

Vanuit het perspectief van ISO 20022 is compliance met regelgeving cruciaal. Financiële instellingen moeten zich snel aanpassen aan veranderende regelgeving om naleving te garanderen en operationele risico’s te voorkomen. Verouderde systemen hebben echter moeite om gelijke tred te houden met deze veranderingen in de regelgeving, wat leidt tot hiaten in de compliance.

ISO 20022 legt ook de lat hoger voor de verwachtingen van klanten voor realtime, gepersonaliseerde diensten. Verouderde systemen kunnen niet aan deze verwachtingen voldoen, wat de klanttevredenheid en -loyaliteit kan beïnvloeden.

De rol van cloud-native core banking
Nu rijst de vraag: hoe kunnen financiële instellingen de volledige kracht van ISO 20022 benutten? Het antwoord ligt in het afstappen van hun verouderde systemen en het omarmen van een cloud-native core banking-aanbieder. Dit is waarom:

Verbeterde beveiliging
Gegevensbeveiliging is cruciaal, en cloud-native core banking-aanbieders bieden precies dat. Gebouwd op toonaangevende cloudplatforms, bieden deze aanbieders robuuste beveiligingsmaatregelen, zoals versleuteling en dreigingsdetectie, waardoor gevoelige ISO 20022-gegevens beschermd worden tegen cyberdreigingen.

Naadloze integratie met ISO 20022
Cloud-native aanbieders omarmen API’s en microservices, wat een naadloze integratie van ISO 20022-capaciteiten met het core banking-systeem mogelijk maakt. Deze samenhangende aanpak stroomlijnt gegevensstromen, bevordert een uniforme gebruikerservaring en versnelt de uitrol van nieuwe functies en updates.

Toekomstbestendig voor innovatie en klantgerichtheid
In het voortdurend veranderende financiële landschap is innovatie essentieel om voorop te blijven lopen. Cloud-native oplossingen blinken uit in aanpasbaarheid, waardoor financiële instellingen snel toekomstige ISO 20022-updates en opkomende technologieën zoals blockchain en kunstmatige intelligentie kunnen omarmen.

Door een cloud-native core banking-aanbieder te integreren, kunnen financiële instellingen hun inspanningen richten op innovatie en het verbeteren van de klantervaringen. Deze klantgerichte focus bevordert een snelle implementatie van nieuwe diensten en functies, wat leidt tot klanttevredenheid en loyaliteit.

Compliance en meebewegen met regelgeving
Compliance heeft de hoogste prioriteit, en cloud-native aanbieders zijn toegerust op deze taak. Samenwerkingen met toonaangevende cloud service providers zorgen ervoor dat cloud-native oplossingen voldoen aan toonaangevende compliance-normen, waardoor data in overeenstemming blijft met regelgevende richtlijnen en ISO 20022-vereisten.

Conclusie

Nu de kracht van ISO 20022 samenkomt met cloud-native core banking, staan financiële instellingen op de drempel van een digitale toekomst. Door deze transformatie te omarmen, ontgrendelen instellingen het volledige potentieel van verrijkte data, naadloze transacties, compliance, innovatie en klantervaringen.

Het bijwerken van verouderde systemen om in lijn te zijn met ISO 20022 is een strategische sprong voorwaarts, richting het herdefiniëren van bankervaringen, het benutten van technologie en ongeëvenaarde mogelijkheden in het dynamische financiële landschap.

Five Degrees

Bij Five Degrees ondersteunen we organisaties in deze transformerende reis. Onze cloud-native core banking-oplossingen zijn ontworpen om ISO 20022 naadloos te integreren en financiële instellingen te voorzien van ongeëvenaarde schaalbaarheid, beveiliging en innovatie. Zo bouwen we samen aan een toekomst voor finance met onbegrensde mogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Five Degrees. Nog meer leren over ISO 20022? Bekijk dan ook de blog van de IT-consultancy over hoe de ISO 20022-standaard een revolutie vormt in de manier waarop financiële gegevens worden uitgewisseld.