Justitie VS richt pijlen wereldwijd op grootbanken

11 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie neemt na de schuldbekentenis van BNP Paribas en de megaboete van €8,97 miljard voor het schenden van de Amerikaanse handelsembargo’s ook andere grootbanken op de korrel.

Franse banken

Na BNP Paribas hebben de Amerikaanse autoriteiten ook aan de twee andere grote Franse banken Credit Agricole en Société Générale om informatie gevraagd over een aantal transacties. Het zou gaan om het overtreden van handelsembargo’s en het mogelijk witwassen van geld. De Belgische krant De Morgen schrijft dat Société Générale alvast €700 miljoen heeft gereserveerd en dat Credit Agricole in 2012 al €1,1 miljard opzij had gezet voor ‘mogelijke geschillen’.

Justitie - USA

Duitse banken

Volgens de Belgische krant De Morgen zou Deutsche Bank mogelijk ook Amerikaanse sancties tegen Soedan, Iran en Syrië hebben overtreden. De grootste Duitse bank heeft eerder deze maand het eigen vermogen met €8,6 miljard aangevuld. Analisten zien dat als een buffer voor mogelijke sancties. Ook Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland werkt aan een schikking met de Amerikanen, vanwege het schenden van handelssancties. De Duitse bank zou minimaal 500 miljoen dollar (een kleine €370 miljoen) moeten betalen om van rechtsvervolging in de Verenigde Staten af te komen. Het bedrag is niet zo groot dat Commerzbank er aparte maatregelen voor moet nemen. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

Amerikaanse banken

Citigroup is de volgende bank die afstevent op een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie. De Amerikaanse bank betaalt mogelijk meer dan 7 miljard dollar om een rechtszaak over de verkoop van rommelhypotheken te ontlopen. Citigroup moet 4 miljard dollar betalen aan de Amerikaanse overheid. De overige 3 miljard dollar is bedoeld voor maatregelen voor huishoudens die de hypotheken hebben gekocht. Dat meldt Financial Times. Eerder deze maand werd duidelijk dat de Amerikaanse autoriteiten uit waren op een schikkingsbedrag van 10 miljard dollar. Het Amerikaanse JP Morgan Chase betaalde vorig jaar een recordbedrag van 13 miljard dollar in een schikking, maar die bank verkocht dan ook op veel grotere schaal rommelhypotheken.

Ook de Mexicaanse bankgroep Banamex, dochter van de Amerikaanse Citigroup, heeft vragen gekregen van de Amerikaanse Justitie. Bij Banamex zouden al een tiental medewerkers ontslagen zijn voor vermoedelijke fraude met leningen voor een waarde van 565 miljoen dollar.