Bladeren

Hypotheek

Een hypotheek is een lening die de klant aangaat ter financiering van zijn onroerend goed. Een hypotheek is een financieel product waar veel mensen in hun leven mee te maken krijgen en is vaak een grote post in het huishoudboekje van de klant. Hypotheken zijn er in verschillende vormen (aflossingsvrij, lineair, beleggingshypotheek, spaarhypotheek etc) en in voor verschillende vormen van onroerend goed (woonhuis, woonboot, bedrijfsruimte etc.).

Een hypotheek kan worden afgesloten via de geldverstrekker direct of via een (onafhankelijke) tussenpersoon. Banken bieden doorgaans alleen hun eigen hypotheekproducten aan. Via een tussenpersoon kunnen de hypotheekproducten van verschillende geldverstrekkers worden verkregen.

Hypotheekadvies of execution only

Een hypotheek is een adviesgevoelig product en dient daarom vooraf te worden gegaan door een gedegen adviestraject (conform Wft, Zorgplicht). Klanten kunnen er echter ook voor kiezen een hypotheek execution only (zonder tussenkomst van adviseur) te sluiten. Hiervoor dienen klanten eerst een bekwaamheidstoets te doen, waarin helder wordt of men in staat is de risico’s van het product in te schatten.

Provisieverbod

Van oudsher kregen tussenpersonen via een provisie een beloning van geldverstrekkers indien de klant een product sloot bij de desbetreffende geldverstrekker. Hiermee ontstond het risico dat de tussenpersoon niet altijd handelde in het belang van de klant, maar in belang van de eigen portemonnee. Om dit aan banden te leggen is per 1 januari 2013 voor de gehele markt het provisieverbod van kracht. Dit betekent dat er geen provisies meer betaald mogen worden, maar dat klant advieskosten betaald. Deze advieskosten dienen transparant gemaakt te worden voor klant en toezichthouder.

Hypotheekvormen

Het huidige economische klimaat zorgt ervoor dat er naast nieuwe verkoop ook steeds meer aandacht is voor onderhoud tijdens de looptijd van de hypotheek. Verschillende hypotheekvormen en kapitaal opbouwvormen leveren niet op wat daar van verwacht werd. Dit stelt zowel klant als bank voor financiële gaten. Banken zijn actief hier meer aandacht aan te besteden en zoeken hun klanten hierin op.

Hypotheekvomen: