Digital Trade Chain consortium kiest IBM voor realisatie blockchainnetwerk

04 juli 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

Het Digital Trade Chain consortium – bestaande uit zeven grote Europese banken – bouwt samen aan een blockchainnetwerk voor handelsbedrijven in het MKB. Het consortium, waar onder meer Rabobank deel van uitmaakt, heeft de hulp van de blockchain-experts van IBM ingeschakeld om het platform te kunnen realiseren. 

Om de transparantie van geld- en goederenstromen te vergroten en import- en exportprocessen gemakkelijker, betrouwbaarder en efficiënter te maken, hebben zeven grote Europese banken besloten hun krachten te bundelen voor het realiseren van een gezamenlijk blockchainnetwerk. Het Digital Trade Chain consortium, zoals de banken zichzelf noemen, bestaat uit Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Société Générale, Unicredit en vanuit de Nederlandse bankensector heeft Rabobank zich bij het consortium gevoegd.

“Blockchain is in essentie goed te gebruiken bij processen en toepassingen waarbij meerdere partijen in een keten samenwerken en veel documenten en contracten uitgewisseld worden”, vertelt Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank, over de reden om het Digital Trade Chain initiatief te steunen. “Dit open platform gaat blockchain daadwerkelijk voor klanten in gebruik brengen”, voegt hij toe. 

Digital Trade Chain consortium kiest IBM voor realisatie blockchainnetwerk

Om een gezamenlijk blockchainnetwerk te kunnen realiseren heeft het consortium de hulp van IBM ingeschakeld. De blockchain experts van het technologiebedrijf zullen helpen om het systeem in productie te brengen, zodat de duizenden klanten van ze zeven banken hiervan gebruik kunnen gaan maken. Het systeem is ontworpen om bij iedere handelstransactie alle partijen te verbinden via zowel online als mobiel.

De Digital Trade Chain-oplossing moet de handelsfinancieringsprocessen vereenvoudigen door het beheer van handelstansacties efficiënter te maken en ervoor te zorgen dat deze eenvoudiger opgevolgd kunnen worden. “We werken met honderden klanten over de hele wereld samen aan heel diverse blockchainprojecten en daaruit is gebleken dat Trade Finance een van de sterkste ‘use cases’ is voor de technologie”, vertelt Marie Wieck, General Manager van IBM Blockchain. 

De Digital Trade Chain toepassing biedt volgens de consortiumleden volop kansen voor het MKB. In dit deel van het bedrijfsleven gelden meestal meer beperkingen voor kredietverlening dan in andere klantgroepen. Door een geconsolideerd overzicht van handelstransacties te bieden, bevordert de Digital Trade Chain de accountability van transacties, waardoor risico’s afnemen en makkelijker krediet kan worden verkregen.

Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale en Unicredit

“IBM verwacht het platform eind dit jaar operationeel te kunnen laten zijn”, aldus Draijer. Naar verwachting zullen er nog meer banken uit andere landen bijkomen, en ook handelspartners zoals verzenders, expediteurs en kredietverstrekkers.