Europese toezichthouder beboet 6 banken voor Euribor

07 november 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Rabobank kreeg vorige week een boete van €774 miljoen voor manipulatie van de Libor-rente. Die boete werd opgelegd door de Amerikaanse, Britse en Nederlandse toezichthouders. Het lijkt erop dat nu ook de Europese toezichthouder zich gaat roeren. De Europese toezichthouder gaat boetes uitdelen aan een zestal banken, aldus persbureau Reuters. Deutsche Bank, JP Morgan, HSBC, Crédit Agricole, RBS en Société Générale krijgen naar verluidt boetes opgelegd voor de manipulatie van de rentestanden, zo meldt Reuters.

Van hoeksteen financiële transacties naar middelpunt van schandaal

De Libor en Euribor werden jaren gezien als de hoeksteen van alle financiële transacties wereldwijd. Tegenwoordig staan de rentetarieven vooral centraal in een steeds groter wordend schandaal waar steeds meer banken in genoemd en beboet worden. Een minimaal verschil in een van deze rentetarieven heeft grote financiële gevolgen. Er zijn dan ook duizenden miljarden euro's gemoeid met de jarenlange manipulatie van deze rentetarieven.

Zes banken krijgen Euribor boete

Grote verscheidenheid aan banken betrokken

De Libor- en Euriborrente worden samengesteld door een panel van internationale banken. De Rabobank zat in beide. Bij de totstandkoming van de Euribor was, behalve Rabobank, ook ING betrokken. Elke dag melden de banken tegen welke rente zij op de geldmarkt kunnen lenen. Door de tarieven te manipuleren behaalden handelaren grote winsten en dat leverde handelaren dus grote bonussen op. Tientallen handelaren van een grote verscheidenheid aan banken waren hierbij betrokken. In enkele gevallen was ook het management op de hoogte.

Steeds meer banken kiezen eieren voor hun geld

Uiteindelijk was het Barclays dat als klokkenluider de toezichthouder op de hoogte bracht van de fraude met de rentestanden. Inmiddels zitten de toezichthouders de betrokken banken op hun hielen. Steeds meer banken kiezen ervoor te schikken in ruil voor een boeteverlaging van 10%, aldus Reuters.