ABN AMRO en Rabobank begeleiden overname van KAS Bank

07 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Recent viel de Amsterdamse bewaarbank KAS Bank in Franse handen. Branchegenoot Caceis betaalt €188 miljoen voor de bank die hoofdzakelijk pensioenfondsen en verzekeraars als klant heeft. ABN AMRO en Rabobank verzorgden het overnameadvies via een team van twaalf adviseurs.

Bij veel Nederlanders zal de naam KAS Bank niet direct een belletje doen rinkelen. De clientèle van de bank bestaat namelijk louter uit institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. De bank beheert zo’n €200 miljard aan belegd vermogen. Dat vermogen valt in handen van de Franse branchegenoot Caceis, onderdeel van Crédit Agricole Group. Caceis betaalt €188 miljoen om KAS Bank van de Amsterdamse beurs te halen.

Mislukt transformatieproces

De economische prestaties van KAS Bank vielen al een tijdje tegen, evenals de koers van het aandeel. Een transformatieproces moest hierin verandering brengen, maar het middel bleek uiteindelijk erger dan de kwaal. De investeringen voor een beoogde kostenbesparing over twee jaar van €30 miljoen per jaar (bij een omzet van ~€100 miljoen in 2018) deden de kosten echter verder oplopen. Daarbij verliep een voorgenomen personeelsreductie minder snel dan gepland. Het maakte van KAS Bank een relatief eenvoudige overnameprooi voor het veel grotere Caceis, dat zelf €2.600 miljard aan vermogen beheert.

De dealmakers achter de overname van Kas Bank

Bij overnames van deze omvang is het gebruikelijk dat een batterij aan adviseurs wordt ingeschakeld om het proces in goede banen te leiden. Clifford Chance en Stibbe verzorgen het juridische advies, waar CFF Communications het PR- en communicatieadvies voor zijn rekening neemt.

M&A-advies ABN AMRO en Rabobank

Twee grote Nederlandse banken, ABN AMRO en Rabobank, verzorgen het M&A-advies. Vanuit ABN AMRO waren dit ABN Charles Spaan, Diny de Jong, Tomas Mink, Amanda de Souza, Arnoud Bras, Tom de Ruiter en Laura Godschalx. Namens Rabobank kwam het advies van Willem Boezen, Robert-Jan Vijverberg, Erik van Veen, Hanneke Kamphuis, Aaron van Gils.

De overname wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.