Stemmen via blockchain op aandeelhoudersvergadering KAS Bank geslaagde pilot

15 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eerder deze week vond bij KAS Bank een primeur plaats door een aandeelhoudersvergadering waarbij gestemd kon worden via blockchain-technologie. Via de zelf ontwikkelde app Voteroom konden aanwezigen stemmen op een transparante en tegelijkertijd veilige manier. KAS Bank is tevreden met de eerste pilot en heeft de volgende aandeelhoudersvergadering met blockchain al gepland.

Korte tijd geleden bracht KAS Bank het nieuws dat het blockchain-technologie wilde gaan toepassen tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Om veiligheid en transparantie tijdens het stemproces op zo’n bijeenkomst te bevorderen heeft KAS Bank Voteroom ontwikkeld. Voor de organisatie en de aandeelhouders is het goed om het stemgedrag helder en gestructureerd te kunnen presenteren. Volgens KAS Bank maakt Voteroom een complex proces simpel.

Veilig communiceren

“Voteroom is een platform waar investeerders en uitgevende instellingen direct bij elkaar gebracht kunnen worden. In het proces van het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is het erg belangrijk dat op een veilige manier gecommuniceerd kan worden tussen de partijen waar het eigenlijk om draait. Blockchain-technologie is eigenlijk iets wat dezelfde veiligheid op kan leveren, zonder die hele ontransparante en inefficiënte infrastructuur op de achtergrond”, legt Marnix Driesse, innovation trainee bij KAS Bank, uit.

Volgens innovation lead Otto Hulst was het gebruik van Voteroom tijdens de recente aandeelhoudersvergadering een succes. “De technologie achter de app werkt en aandeelhouders snappen hoe ze met Voteroom hun stem kunnen uitbrengen. De aandeelhouders ervaarden het stemmen met de blockchain-technologie als een verbetering van het stemproces. Dat is het belangrijkste doel dat we wilden behalen. Voteroom maakt een complex proces veel efficiënter en transparanter”, aldus de onlangs tot Jonge Pensioenfondsbestuurder van het Jaar 2017 verkozen Hulst.

Interesse in Voteroom

De eerste pilot is succesvol verlopen volgens de bank voor institutionele beleggers. Het volgende doel is in september een volledige aandeelhoudersvergadering te houden waarbij stemmen met Voteroom mogelijk is. KAS Bank laat bovendien weten dat meerdere beursgenoteerde ondernemingen al hun interesse hebben getoond in de Voteroom app, om zelf ook in te zetten op aandeelhoudersvergaderingen.