Banken dragen bij aan arbeidsparticipatie van mensen met beperking

27 februari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

De banken die onder de CAO Banken vallen - waaronder Triodos Bank, KAS BANK, Argenta, en BNG Bank - kopen dit jaar allemaal ten minste één ‘participatie certificaat’. De €3.500 per certificaat die op deze manier wordt binnengehaald wordt ingezet om mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. Dat is afgesproken tussen de Werkgeversvereniging Banken, CNV en De Unie.

De arbeidsmogelijkheden voor mensen met een arbeidsbeperking zijn over het algemeen lager dan voor mensen die niet beperkt zijn. Als ook mensen met een arbeidsbeperking een plekje op de arbeidsmarkt willen is er geld nodig voor onder meer opleidingen en trainingen.

Bankensector draagt bij aan arbeidsparticipatie van kandidaten met beperkingV.l.n.r. Els Swaab en Sabine de Jong (participatiecertificaat.nl), Jolien Dekker (CNV), Els Verhagen (Triodos), Harma Pethke (De Unie), Anja Vester, (BNG Bank) en Astrid Seegers (Werkgeversvereniging Banken)

Om hier geld voor vrij te maken is de Werkgeversvereniging Banken (WVB) overeengekomen met CNV en De Unie om alle banken onder de CAO Banken* te laten investeren in minstens één participatie certificaat. De participatie certificaten representeren een waarde van €3.500 per stuk. Dit geld zal worden gebruikt om mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen om een passende baan te vinden.

Harma Petke, CAO-onderhandelaar bij De Unie, vertelt: “Werkzoekenden krijgen hiermee financiële ondersteuning voor bijvoorbeeld een opleiding waardoor ze hun kans op werk kunnen vergroten. Ik vind het een mooi initiatief om op deze manier er voor te zorgen dat bedrijven die onder de CAO Banken vallen mee kunnen doen aan het plaatsen van kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

* Onder de CAO Banken vallen 23 banken die actief zijn in Nederland. De 23 banken zijn: Argenta Spaarbank NV (Bijkantoor Nederland), Banque Chaabi du Maroc, MUFG Bank (Europe) N.V., BNG Bank (NV Bank Nederlandse Gemeenten), Citibank International plc (Netherlands Branch), Commerzbank AG (Amsterdam Branch), Demir-Halk Bank (Nederland) N.V., Deutsche Bank AG, DSI, GarantiBank International N.V., International Card Services B.V., Intesa Sanpaolo Bank Luxembourg S.A. (Amsterdam Branch), Isbank AG (Amsterdam Branch), JPMorgan Chase Bank N.A., KAS BANK N.V., KBC Bank N.V. KEB Hana Bank, Mizuho Bank Europe N.V., Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden NV (FMO), NWB Bank, SG Amsterdam (full branche of Société Générale S.A.), Triodos Bank N.V., Yapi Kredi Bank Nederland N.V..