Adresgegevens:
Koninginnegracht 2
2514 AA Den Haag
Postbus
Postbus 30305
2500 GH Den Haag
Contactgegevens:
Telefoon: 070 - 3750 750
E-mail: klantenservice@bngbank.nl
Adresgegevens:
Koninginnegracht 2
2514 AA Den Haag
Postbus
Postbus 30305
2500 GH Den Haag
Contactgegevens:
Telefoon: 070 - 3750 750
E-mail: klantenservice@bngbank.nl
BNG Bank is betrokken partner voor een duurzamer Nederland. De bank stelt de publieke sector in staat maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Met een balans van meer dan EUR 130 miljard is het de vierde bank van Nederland en een relevante speler in de financiering van decentrale overheden, wonen, zorg, onderwijs, energie en infrastructuur. BNG Bank streeft niet naar winstmaximalisatie, maar naar maatschappelijke impact.
De missie van de bank is vertaald in de volgende strategische doelstellingen:
BNG Bank biedt financiële diensten op maat, zoals kredietverlening, betalingsverkeer en gebiedsontwikkeling. De bank is actief in projectfinanciering en participeert in publiek-private samenwerking. Verreweg het grootste deel van de kredietverlening van de bank is kredietrisicovrij, omdat deze aan of onder garantie van overheden plaatsvindt.
De bank, opgericht in 1914, is een structuurvennootschap. Aandeelhouders van de bank zijn uitsluitend overheden. De Staat is houder van de helft van de aandelen, de andere helft is in handen van gemeenten, provincies en een hoogheemraadschap. BNG Bank is gevestigd in Den Haag en heeft geen nevenvestigingen. BNG Bank is na de Staat een van de grootste emittenten van Nederland. Het door BNG Bank uitgegeven schuldpapier heeft een credit rating AAA van Standard & Poor’s (S&P), Aaa van Moody’s en AAA van Fitch. BNG Bank behoort tot de meest kredietwaardige banken ter wereld.
BNG Bank is van de decentrale overheden; zij zijn onze aandeelhouders. We opereren vooral in de publieke sector en de sectoren wonen, zorg, onderwijs en infrastructuur.
Bijna 300 BNG'ers verzorgen voor onze klanten financiële diensten op maat, zoals:
Met als onmiskenbaar doel: het realiseren van maximaal maatschappelijk rendement.
We besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van onze medewerkers. Het is één van de redenen waarom veel BNG’ers lang bij ons blijven werken.
Ontwikkeling is goed voor de organisatie en voor je eigen positie op de arbeidsmarkt. Maar ook om jezelf scherp te houden, of een vaardigheid (verder) te ontwikkelen. Zo hou je plezier in je werk en kun je eventueel doorstromen naar een andere functie.
Ieder jaar bespreken we aan de hand van je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) hoe je je persoonlijke ontwikkeling gaat vormgeven en wat we hieraan kunnen bijdragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Bij BNG Bank moedigen we het volgen van een studie of cursus aan. Studiekosten en studieverlof worden geheel of deels vergoed, afhankelijk van de relevantie. Het mag zowel een functie- als ontwikkelingsgerichte studie zijn.
Functieroulatie draagt bij aan een brede inzetbaarheid van BNG’ers. Het kweekt ook meer begrip voor elkaars werk en verbetert de samenwerking. Regelmatig wisselen BNG’ers een half jaar met elkaar van functie. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk: ondertussen rouleren steeds meer collega’s van functie met elkaar.
We bieden veel én vragen ook een en ander van je.
Alle toekomstige medewerkers* worden verplicht om de PES-screening van DSI te ondergaan. PES staat voor Pre-Employment Screening. De screening is verplicht vanuit de Wet op het financieel toezicht (Wft).
BNG Bank laat DSI de persoonlijke gegevens controleren om zo goed mogelijk in te schatten of een medewerker eerlijk met de belangen van een klant zal omgaan.
* Alle medewerkers, ook degenen die via een uitzend- of detacheringsbureau worden ingehuurd.
Dit wordt onder andere gecontroleerd:
Bij BNG Bank werk je met vertrouwelijke gegevens. Daarom vragen wij je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Je kunt de VOG via de DSI-procedure aanvragen. Meer over de VOG.