KAS Bank lanceert FinTech-tak voor Britse pensioenmarkt

10 oktober 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KAS Bank heeft aangekondigd een team van financiële technologie-experts te zullen lanceren als onderdeel van de Britse activiteiten van de bank. Dit FinTech-team gaat zich volledig richten op het bouwen van innovatieve en unieke dataoplossingen die helpen bij het verbeteren van het beheer van pensioenregelingen. 

KAS Bank is een Nederlandse bank die zich voornamelijk richt op het in bewaring nemen van effecten en het beheren van pensioenfondsen. Sinds 2002 is de effectenbewaarbank tevens actief op de Britse markt met de opening van een kantoor in Londen. KAS Bank UK wordt sinds januari 2016 geleid door Managing Director Pat Sharman, die in 2015 aan boord werd gehaald als Director of Pensions. Als topvrouw van de Britse tak zet zij haar focus op de pensioenmarkt voort met een strategisch vijfjarenplan om een innovatieve en klantgerichte effectendienst op te bouwen, gefocust op pensioenfondsen. Bestuursvoorzitter Sikko van Katwijk zei ten tijde van Sharman’s benoeming dat met haar leiding KAS Bank’s Britse tak een leidende positie kan pakken in de pensioenmarkt* van het Verenigd Koninkrijk.

KAS Bank lanceert FinTech-tak voor Britse pensioenmarkt

Speciaal FinTech-team

In navolging van deze strategie heeft KAS Bank aangekondigd een FinTech-divisie te zullen lanceren. Dit team, dat multidisciplinair zal worden opgebouwd met zowel talent uit de pensioensector als van daarbuiten, heeft de taak gekregen om een radicale verandering te brengen in het aanbod van governance-technologieën op de Britse pensioenmarkt. Volgens Sharman is er de afgelopen periode slechts gebrekkige innovatie geweest in deze markt. Technologie zou een veel grotere rol kunnen spelen in het helpen van pensioenfondsen, volgens de topvrouw onder meer door het mogelijk maken van regelmatige datarapportage met een hoog niveau van details.

De aankondiging volgt twee maanden nadat KAS Bank als eerste speler in de Britse pensioenmarkt een tool heeft gelanceerd die transparantie biedt in de verschillende vergoedingen en kosten die beroepspensioenfondsen moeten betalen. In de UK gaat dit om een markt van £2,2 biljoen aan pensioengelden voor 39,2 miljoen werknemers.

Met het oog op governance-problemen, nieuwe regulatieve standaarden en stijgende tekorten bij pensioenfondsen, biedt volgens KAS Bank de inzet van FinTech een uitweg. Sharman: “Beleidsmakers en regelgevers focussen zich steeds meer op het verbeteren van de governance op pensioenregelingen, en als iemand die voor een groot deel van haar leven heeft gewerkt met pensioenregelingen, snap ik dit streven naar betere governance. Er is vraag naar accurate, transparante en tijdige informatievoorziening, die trustees helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen. De lancering van onze kostentransparantietool eerder dit jaar was de start van onze visie. Het dashboard geeft trustees beter inzicht in hun total cost of ownership en houdt rekening met kosten die hiervoor vaak niet gerapporteerd werden”. 

Met het FinTech-innovatieteam vervolgt KAS Bank het najagen van de visie op innovatie in het Britse pensioenlandschap, waarin de bank laatste nog drie grote mandaten met een gecombineerd beheerd vermogen van £1,6 miljard binnen wist te slepen. “We willen innovatie nu naar een nieuw niveau tillen en focussen ons op het bouwen van vernieuwende datadiensten voor Britse pensioenfondsen, om door beter geïnformeerde besluitvorming betere governance te faciliteren”, sluit Sharman af.

* KAS Bank werd in 2016 uitgeroepen tot Custodian of the Year tijdens de uitreiking van de European Pension Awards, waarmee de vooraanstaande rol van de effectendienstverlener op de Europese markt werd onderstreept.