Crédit Agricole sluit zich aan bij educatie-initiatief ‘Bank voor de klas’

08 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Met het initiatief ‘Bank voor de klas’ willen Nederlandse banken basisschoolkinderen op een leuke manier onderwijzen in geldzaken. Professionals uit het bankwezen geven tijdens de Week van het Geld gastlessen aan kinderen uit de groepen 6, 7 en 8. Met Crédit Agricole sluit inmiddels de zeventiende bank zich aan bij het initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Kinderen op jonge leeftijd financieel bewust maken vormt de basis voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Met die insteek begon de NVB in 2011 het initiatief ‘Bank voor de klas’, dat een jaar eerder feitelijk al bestond, maar toen nog niet die naam droeg. Gisteren was al in het nieuws dat steeds meer kinderen zelf pinnen. Financieel bewustzijn op jonge leeftijd behoeft dus aandacht. Tijdens de jaarlijks terugkerende Week van het Geld geven bankiers op laagdrempelige wijze les over geldzaken. Ook dit jaar gaat het weer hard, er zijn inmiddels al meer dan 860 lessen gepland. Met de jaren is het enthousiasme onder Nederlandse banken gestegen, wat terug te zien is in het aantal banken dat meedoet. Crédit Agricole is de jongste bank die zich aansluit.

Crédit Agricole sluit zich aan bij educatie-initiatief ‘Bank voor de klas’

Crédit Agricole Group is één van de grootste bancaire instellingen ter wereld. De van oorsprong Franse bank stond in 2018 in de top tien van ‘s wereld grootste banken, gemeten naar balanstotaal. In Nederland is Crédit Agricole niet actief onder die specifieke naam. Via de merknamen Interbank en Findio is de bank in Nederland echter wel actief als kredietverstrekker. Volgens marketing-verantwoordelijke Rik van Breda hoort bij die rol ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid: “Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd met geld leren omgaan. Daar leveren wij als bank graag onze bijdrage aan.”

Eigen dochter

De bank wil veertig lessen laten verzorgen door twintig medewerkers. Volgens Van Breda is er veel animo onder het personeel. “Mensen vinden het leuk om op deze manier over hun werk te kunnen vertellen. Dit initiatief draagt ook bij aan het groepsgevoel en de trots binnen onze bank.” Van Breda is naast bankier ook vader van drie kinderen, hij had dus al weleens van ‘Bank voor de Klas’ gehoord. Nu gaat hij zelf meedoen en in één van zijn gastlessen zal hij zijn eigen dochter tegenkomen. “Eén van mijn kinderen vindt het leuk als ik haar klas lesgeef, dus ik heb me bij de juf gemeld. Die reageerde meteen enthousiast en vroeg of ik dan de andere groep 6 op die school ook les kon geven. Ik geef zelf in maart dus twee lessen Bank voor de klas.”