Forse winstdaling Deutsche Bank door rechtszaken

31 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De nettowinst van Deutsche Bank is in het tweede kwartaal van dit jaar met 49% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst wordt voornamelijk gedrukt door de hogere voorzieningen voor verwachte juridische kosten. Daarnaast maakte de grootste bank van Duitsland bekend haar balans verder te verkleinen met nog eens €250 miljard.

Daling nettowinst met 49% door stijging juridische kosten

De nettowinst is in het tweede kwartaal uitgekomen op €334 miljoen, tegenover €656 miljoen een jaar eerder. De daling van de winst is met name toe te schrijven aan de hogere voorzieningen die de bank moet treffen voor juridische procedures.

Deutsche Bank - Financial overview Q22013

In het tweede kwartaal is deze voorziening gestegen tot €3 miljard. Deutsche bank wordt geconfronteerd met meerdere gerechtelijke kwesties zoals het ingestorte Kirch media-imperium, haar betrokkenheid bij de Amerikaanse huizenmarkt en het Libor-schandaal.

Deutsche Bank - Litigation costs Q22013

Verkleinen van de balans met nog eens €250 miljard

Om te voldoen aan de strenge kapitaaleisen in 2015 heeft Deutsche Bank bekend gemaakt haar balans met nog een €250 miljard te verkleinen de komende twee jaar. Dit komt bovenop de al ingeplande balansverkleining van €100 miljard. Vorige week meldde de Financial Times al dat de Duitse bank haar balans met een vijfde gaat verkleinen.

De drastische ingreep is in lijn met andere Europese banken die voor 2015 en vaak nog sneller moeten voldoen aan strenge kapitaaleisen. Eerder werd vandaag bekend dat Barclays haar kapitaalbuffer gaat versterken door haar grootste aandelenemissie ooit.

Core Tier-One Ratio naar 10%

De Core Tier-One Ratio van Deutsche bank is gestegen naar 10%, tegenover 9,5% een kwartaal eerder.

Deutsche Bank - Core Tier-One ratio Q22013

 

 

Ter vergelijking: de Core Tier-1 ratio van ING bedraagt 12,3%, Rabobank 13,2%, Triodos Bank 15,9%, Deutsche Bank 9,5% en Commerzbank 7,5%.