Margot Scheltema wordt commissaris bij de DNB

13 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Margot Scheltema stopt met haar werk als commissaris bij ASR. Met ingang van 1 september treedt zij toe tot de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB). Scheltema wordt beschouwd als één van de meest vooraanstaande vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven.

Brede portefeuille

Margot Scheltema is sinds begin 2009, vlak na de nationalisatie van ASR, lid van de raad van commissarissen van de verzekeraar. Binnen de raad van commissarissen ASR is zij lid van de audit- en risicocommissie. Daarvoor bekleedde Scheltema diverse managementfuncties bij Shell Nederland. Zo was zij onder meer financieel directeur bij Shell. De afgelopen jaren was zij commissaris bij een aantal financiële instellingen, zoals ASR, Triodos Bank en ABP. Nu zij lid van de raad van commissarissen wordt bij DNB, zal zij haar functies bij de financiële instellingen neerleggen. Ook was zij de afgelopen jaren toezichthouder bij een aantal bedrijven, waaronder Schiphol en TNT Express. Daarnaast is zij actief in het toezicht op culturele organisaties, zoals het Rijksmuseum, World Press Photo en Genootschap Onze Taal.

Margot Scheltema - DNB

Invloedrijkste vrouw in Nederlandse bedrijfsleven

Scheltema, die voorzitter is van de Monitoring Commissie Code Pensioenfondsen, heeft bijzonder goede kennis van corporate  governance en gedragscodes, stelt DNB. Zij heeft veel ervaring met het opzetten en beoordelen van controlerende functies en met risicomanagement. Margot Scheltema is in 2014 voor de derde keer op een rij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. In 2012 en 2013 werd zij ook al uitgeroepen tot machtigste corporate vrouw. Bij DNB volgt zij Helene Vletter van Dort op, die eind vorig jaar aankondigde geen tweede termijn te willen.

Een eervolle uitdaging

Margot Scheltema ziet haar toetreding tot de raad van commissarissen als een eervolle uitdaging, die zij graag wil aangaan. “Ik kijk terug op een mooie periode in de raad van commissarissen van ASR. Een periode waarin het bedrijf een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt, waardoor het nu klaar is voor een terugkeer naar de private markt. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren”, zegt Scheltema.

DNB zoekt nog meer commissarissen

Eerder deze maand kondigde de president-commissaris bij DNB, Alexander Rinnooy Kan, aan binnenkort op te stappen. De D66 prominent deed dat omdat hij eind mei zeer waarschijnlijk voor D66 gekozen wordt in de Eerste Kamer. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend.