ASR biedt hypotheek aan met 40 jaar looptijd

15 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Verzekeraar ASR gaf kort geleden al aan een pilot uit te voeren met hypotheken met een looptijd van 40 jaar en later deze maand wordt deze nieuwe hypotheek landelijk aangeboden. Met de hypotheek richt ASR zich op starters op de woningmarkt. Door de looptijd van 40 jaar kunnen de maandlasten omlaag en komen meer mensen in aanmerking voor een hypotheek

Starters hebben het momenteel erg lastig op de woningmarkt. Ze verdienen vaak onvoldoende om te kunnen voldoen aan de hoge vraagprijzen en door de hoge huren is er evenmin weinig mogelijkheid tot het opbouwen van een flinke spaarrekening. Omdat ze starter zijn hebben ze ook geen overwaarde die ze kunnen inzetten. Als ouders niet te hulp schieten met een lening of schenking dreigt deze groep tussen wal en schip te vallen. ASR Hypotheken is daarom een pilot begonnen met een hypotheek met een looptijd van 40 jaar.

Na een proefperiode van een maand is ASR van plan om later deze maand de WelThuis Starters Hypotheek landelijk te introduceren. Door een langere looptijd vallen de maandlasten lager uit en kunnen meer starters een hypotheek afsluiten.

ASR biedt hypotheek aan met 40 jaar looptijd

Hoe zit het nu exact met die WelThuis Starters Hypotheek? Ten eerste is het een annuïtaire hypotheek, die alleen voor starters af te sluiten is. De hypotheekrenteaftrek is voor maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. De resterende jaren zijn dat dus niet meer.

In tweeën gesplitst

De hoofdsom van de hypotheek is in tweeën gesplitst. Een aftrekbaar deel dat in 30 jaar helemaal wordt afgelost, en een niet-aftrekbaar deel dat 40 jaar loopt. Het idee is dat de bruto maandlasten gedurende die 40 jaar onveranderd blijven. ASR wijst er wel op dat de totale hypotheeksom hoger is dan bij een hypotheek met een 30-jarige looptijd, omdat consumenten 10 jaar langer rente betalen.

Speciaal voor starters

“ASR wil de introductie van de WelThuis hypotheek met een looptijd van 40 jaar, speciaal voor starters op de woningmarkt, zorgvuldig doen. Daarom is half maart een pilot met 54 intermediairs gestart. Ook is er voor intermediairs een e-learning ontwikkeld, die hoog wordt gewaardeerd. Inmiddels zijn de eerste hypotheken voor starters gesloten. Op 24 mei is de planning om het product landelijk aan te bieden”, aldus Petra Jansen op de Haar, directeur ASR Bank en Hypotheken.