Kleine spelers winnen marktaandeel op hypotheekmarkt

13 februari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De relatief kleine spelers op de hypotheekmarkt winnen in het vierde kwartaal van 2014 marktaandeel. Delta Lloyd en Achmea Hypotheekbank hebben beiden een uitstekend laatste kwartaal gehad. Over heel 2014 is NIBC de grote winnaar op de hypotheekmarkt, met stijging van het marktaandeel met 2,4%. De grootste daler in 2014 is Rabobank (-2,9%) waardoor Rabobank haar dominante positie is kwijtgeraakt. Rabobank blijft nog wel de grootste hypotheekverstrekker, gevolgd door ABN AMRO en ING. Dat blijkt uit de hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim.

Stijgers en dalers
De markt voor hypothekenaanbieders is flink in beweging. De relatief kleinere spelers op de markt winnen terrein en de concurrentie neemt weer toe. NIBC is de grootste stijger van 2014 (+2,4%). NIBC had zich als doel gesteld een marktaandeel van een paar procent te behalen en heeft aangetoond dat dat in de huidige Nederlandse markt mogelijk is. Andere grote stijgers zijn Achmea Hypotheekbank (+1,8%) en Florius (+1,7%). Aegon is in 2014 weer verder gestegen (+0,8%), terwijl SNS Bank ook weer een stijging (+1,1%) laat zien na twee mindere jaren.

Stijgers - Dalers

De grootste hypotheekaanbieder van Nederland, de Rabobank, is procentueel gezien de grootste daler van vorig jaar. “Absoluut gezien was Rabobank afgelopen jaar nog altijd de grootste speler in de markt, maar door de groei van de markt wordt zij ingehaald door de concurrentie. Het verschil tussen de grootste partijen wordt hierdoor flink kleiner”, aldus Michiel Elich, partner bij IG&H Consulting & Interim. ABN AMRO is het vierde kwartaal van 2014 de tweede hypotheekaanbieder van Nederland, gevolgd door ING en Aegon.

Top 10 hypotheekaanbieders

Op jaarbasis zijn de wijzigingen in de top 10 verstrekkers in de Nederlandse hypotheekmarkt beperkt. De top 4 is ongewijzigd ten opzichte van 2013. Al zijn de verschillen tussen de eerste 4 wel minder groot geworden. Dit komt door de daling van het marktaandeel van Rabobank en de stijging van het marktaandeel van Aegon. Florius is gestegen naar de 5e plek. Obvion is een plekje gedaald (naar plek 6). Ook Argenta is gedaald naar plek 8. Nieuw in de top 10 zijn Achmea Hypotheekbank (plek 9) en SNS bank (plek 10). NIBC is als grootste stijger van het jaar in marktaandeel net buiten de top 10 gevallen op plaats 11. Ook Syntrus Achmea Hypotheken, ASR Bank en Delta Lloyd zitten qua marktaandeel maar net buiten de top 10.

Top 10 van totale Nederlandse Hypotheekmarkt

Concurrentie neemt toe
In het vierde kwartaal van 2014 waren er 18 partijen met een marktaandeel van meer dan 0,5%. “Dit aantal ligt normaliter rond de 15. Het wordt komend jaar dan ook interessant om te volgen hoe de toegenomen concurrentie in de hypotheekmarkt gaat uitpakken. In het laatste kwartaal van 2014 zien we twee opvallende nieuwkomers op de hypotheekmarkt: stichting Tellius en MUNT Hypotheken. Twee initiatieven waarin pensioengeld wordt belegd in hypotheken. Voor 2015 verwacht IG&H wederom een aantal nieuwe toetreders en bestaande partijen die actiever gaan worden in de hypothekenmarkt.