ABN AMRO Ventures neemt belang in bij fraudespeurder ThreatFabric

23 mei 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

ABN AMRO heeft een belang genomen in ThreatFabric; een fintech die zich specialiseert in fraudedetectie en bedrijfsonderzoek voor de financiële sector.

ThreatFabric haalde middels zijn eerste kapitaalronde een totaalbedrag van €11,5 miljoen op. Een bedrag dat de fintech wil gebruiken om zijn technologie te verbeteren en zijn internationale expansie te versnellen.

De fintech kijkt onder meer naar gedragspersonen van rekeninghouders. Met behulp van Artificial Intelligence slaagt het bedrijf er naar eigen zeggen in om bedreigingen te signaleren. Bij het zogenoemde ‘threat modelling’ gaat het onder andere over processen als het aanvragen van een rekening of gedrag omtrent betalingen.   

ABN AMRO Ventures neemt belang in bij fraudespeurder ThreatFabric

Het Financieele Dagblad stipt aan dat het bepaald niet de eerste keer is dat ABN AMRO Ventures geld steekt in fraudejagers. De krant wijst onder meer naar de investeringen in cybersecuritybedrijf BehavioSec, big data-analysebedrijf Thetaray, antiwitwassoftware Quantex en het ethische hackbedrijf Hadrian.

Het FD verklaart het investeringsgedrag van ABN AMRO aan de hand van de explosieve stijging van het aantal fraudegevallen. Inmiddels zou het fraude-schadebedrag op zo’n €62,5 miljoen worden geschat. “Met de oplossing van ThreatFabric verwacht ABN AMRO eerder het gedrag van een fraudeur te kunnen herkennen en de bedreigingen te neutraliseren”, aldus de krant.