NIBE-SVV lanceert app Is mijn bedrijf kredietwaardig

15 juli 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het opleidings- en kennisinstituut voor de financiële sector, NIBE-SVV, heeft onlangs een app gelanceerd om de kredietwaardigheid van MKB-ondernemingen te testen. De app is een rekentool waarmee ondernemers kunnen berekenen of het bedrijf kredietwaardig is volgens de standaardcriteria van de bank.

Zelf onderbouwen van kredietaanvraag

De mkb’er van nu wordt geacht zijn (online) kredietaanvraag bij de bank zelf te onderbouwen. Hij beschikt echter niet altijd over de financieringskennis die daarvoor nodig is. Speciaal voor deze groeiende groep ondernemers én hun adviseurs heeft NIBE-SVV de rekentool Is mijn bedrijf kredietwaardig ontwikkeld.

Is mijn bedrijf kredietwaardig

Is mijn bedrijf kredietwaardig is eenvoudig te gebruiken voor elke ondernemer zonder diepgaande financieringskennis, aldus het opleidingsinstituut. Nadat de gebruiker een aantal invulvelden heeft ingevuld, berekent de tool de bancaire schuldverhouding, de leencapaciteit en de betalingscapaciteit. Op basis van deze drie criteria, dezelfde die de bank hanteert, beoordeelt de tool de kredietwaardigheid van een onderneming.

Advies op maat

Uit deze beoordeling volgt een advies op maat, gepresenteerd in de vorm van een stoplichtmodel plus heldere toelichting. Uitgaande van de nieuwste inzichten in kredietwaardigheid adviseert de tool ook over manieren om de kredietwaardigheid eventueel te verbeteren. Zo weet de ondernemer precies wat hij moet veranderen om voor een financiering in aanmerking te komen. Het advies op maat kan worden uitgeprint en vormt de basis voor een succesvolle kredietaanvraag bij de bank.

NIBE-SVV lanceert app

Toekomst in beeld

Is mijn bedrijf kredietwaardig is ook geschikt om te beoordelen of een onderneming voldoende liquide, solvabel en rendabel is. Hiervoor berekent hij een aantal veelgebruikte ratio’s voor liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit en werkkapitaalbeheer. Door te werken met verschillende scenario’s kunnen de toekomstige effecten van investeringen en financieringsconstructies worden berekend. Daarnaast kan de tool werken met ratio’s die van belang zijn om te sturen op goed creditmanagement.