Personeelstekort hindert uitvoering Europese crypto-regulering

22 augustus 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Europese toezichthouders hebben het lastig om geschikt personeel te vinden om de cryptomarkt te reguleren. De Europese Bankautoriteit (EBA) stelt bezorgd te zijn over de ‘fysieke capaciteit’ om toezicht te houden op de sector.

Nu steeds meer Europeanen in de cryptomarkt stappen, rollen toezichthouders grondige richtlijnen uit om de consument zo goed mogelijk te beschermen. Belangrijke Europese toezichthouders krijgen echter niet alle posities ingevuld om de crypto-wetgeving ook daadwerkelijk te handhaven.   

EBA-voorzitter Jose Manuel Campa legt uit dat het behoud van talent – met name op het gebied van technologie, crypto’s en digitalisering – een grote zorg is. “We vissen uit dezelfde vijver als de rest van de samenleving.” De stijgende inflatie zou het volgens Campa nog moeilijker maken voor toezichthouders om geschikt personeel te werven.

Personeelstekort hindert uitvoering Europese crypto-regulering

Daarnaast zou de dynamische crypto-sector – door Campa bestempeld als een ‘wilde westen cultuur’ – lastig te controleren zijn. De EBA benadrukt echter het toegenomen belang echter om de steeds volwassener wordende sector te reguleren.

Onlangs nam het Europese Parlement een nieuw wetsvoorstel aan dat onder meer witwassen via crypto’s moet tegengaan. De nieuwe wet ‘eist’ dat er meer informatie wordt vrijgegeven bij crypto-transacties, waardoor de sector uit de anonimiteit moet worden getrokken.