EBA roept op tot samenvoeging PSD2 en E-Money Directive wetgeving

07 juli 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Als het aan de Europese Bankautoriteit ligt wordt de PSD2-wetgeving samengevoegd met de Electronic Money Directive. Het advies van de EBA volgt nadat de Europese Commissie om feedback had gevraagd over de vernieuwde Payment Services Directive. De EC voelde zich daartoe verplicht vanwege de opkomst van de vele fintechs en big techs – en bijbehorende nieuwe diensten en technologieën – in de financiële dienstverlening.

Hoewel de PSD2-wetgeving zijn vruchten begint af te werpen, bestaan er volgens de EBA nog behoorlijk wat problemen en uitdagingen die nog niet worden aangepakt. Dit heeft de Europese toezichthouder ertoe aangezet om meer dan tweehonderd wetswijzigingsvoorstellen in te dienen.

Eén daarvan omhelst het idee om PSD2 samen te voegen met de E-Money Directive – de richtlijn die verantwoordelijk is voor de regulering van elektronische betalingssystemen in de EU. Daarnaast vraagt de EBA ook om meer duidelijkheid omtrent de toepassing van klantauthenticatieprogramma’s en bijbehorende transacties die onder de richtlijn vallen. Op zijn beurt dient de PSD2-wetging zich te focussen op het aanpakken van nieuwe veiligheidsrisico’s (zoals ‘social engineering fraud’).

EBA roept op tot samenvoeging PSD2 en E-Money Directive wetgeving

De EBA adviseert verder dat er onderzocht moet worden of de overstap naar authenticatie via smartphones sommige delen van de samenleving uitsluit. Tot slot hoopt men de stap te kunnen maken van open banking naar open finance. Hiervoor dient naast data over betaalrekeningen, ook data over andere financiële gegevens vrijgegeven te worden.

Al met al zouden de voorstellen van de Europese toezichthouder ertoe moeten leiden dat de concurrentiepositie van de Europese financiële sector wordt versterkt, innovatie makkelijker wordt, gegevens van consumenten (beter) beschermd worden en de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke diensten wordt bevorderd.

“De wijzigingsvoorstellen zorgen voor een geharmoniseerde en consistente toepassing van de wettelijke voorschriften in de gehele EU”, aldus de EBA.