Cryptobeurs Binance ontvangt boete van €3 miljoen

22 juli 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Binance heeft een boete van €3,32 miljoen ontvangen van De Nederlandsche Bank. Het internationale crypto-handelsplatform ontvangt de boete omdat het zonder registratie actief is geweest in Nederland, terwijl dit wel verplicht is. Binance heeft bezwaar aangetekend tegen de miljoenenboete.

Cryptobeurzen moeten zich vanwege de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht registeren. Vanwege de anonimiteit die gepaard gaat met crypto-transacties is DNB van mening dat er juist een verhoogd witwasrisico bestaat in de crypto-sector. Om de sector uit zijn anonimiteit te trekken heeft het Europees Parlement onlangs een nieuwe wet aangenomen die bedrijven verplicht informatie vrij te geven bij crypto-transacties.

Cryptobeurs Binance ontvangt boete van €3 miljoen

De boete valt hoger uit dan gebruikelijk. De toezichthouder spreekt van “verhoogde ernst en verwijtbaarheid”. Daarnaast heeft DNB meegewogen dat Binance een mondiale speler is, waar dagelijks voor miljarden dollars aan crypto’s worden verhandeld. Tot slot beargumenteert de toezichthouder dat Binance een belangrijk concurrentievoordeel had, omdat het onder meer geen heffingen hoefde af te dragen voor toezicht aan DNB.

Oneerlijke concurrentie

Ongetwijfeld wordt er vanuit de Nederlandse crypto-sector positief gereageerd op de boete. Zo was Bitvavo van mening dat DNB strenger toezicht moest houden op buitenlandse cryptobedrijven die in Nederland actief zijn, omdat ze zich niet altijd registeren. Hierdoor vallen ze buiten het toezicht van DNB, terwijl ze zich wel op de Nederlandse consument richten. “Oneerlijke concurrentie”, concludeerde Bitvavo destijds.