Kaag: ‘Digitale munt geen vervanging voor reguliere betaalrekening en contant geld’

08 juli 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Sigrid Kaag noemt de komst van een digitale euro steeds reëler. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister van Financiën dat Nederland hoog inzet op de komst van de digitale munt, maar wel bepaalde voorwaarden stelt op het gebied van privacy tegenover de komst van de tegenhanger van giraal geld.   

In de brief schrijft Kaag over de voortgang van de digitale euro en de ontwerpkeuzes die tot dusver door de Europese Centrale bank zijn gemaakt. “De introductie van de digitale euro wordt steeds reëler”, schrijft Kaag. “Ik vind het van belang dat we in Nederland, met onze innovatie en open economie actief aan deze gedachtevormring deelnemen.” Volgens de minister zou Nederland zelfs één van de aanjagers zijn van de komst van de digitale munt.

Digitale munt geen vervanging voor reguliere betaalrekening en contact geld

Hoewel de digitale euro zich nog volop in de ontwikkelingsfase bevindt, is voor Kaag duidelijk hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien. Zo stelt de minister dat de privacy van de gebruikers zorgvuldig moet worden vormgegeven, evenals de waarborgen om te voorkomen dat de munt wordt gebruikt voor witwassen, terrorismefinanciering en belastingontduiking. In de praktijk komt dit erop neer dat gebruikers – tot een bepaalde hoogte – anoniem zouden moeten kunnen betalen met de munt.

Kaag voorziet zelf een rekening gebaseerde digitale euro, waarbij iedereen een digitale eurorekening kan openen als meest voor de hand liggende basis. Het is volgens de minister essentieel dat het ook mogelijk zou moeten zijn om offline betalingen uit te voeren (uit een proef van de ECB zou blijken dat dit technisch mogelijk is). Tot slot stelt Kaag dat de munt geen vervanging moet worden van reguliere betaalrekeningen of cashgeld.

“De digitale euro zie ik als aanvulling, niet als vervanger. Consumenten kunnen met hun bestaande contante geld en bankrekeningen blijven betalen, maar krijgen met de digitale euro een alternatief”, aldus Kaag.