EU werpt nieuwe barrière op tegen crypto-witwassers

01 juli 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Het wordt criminelen lastiger gemaakt om in EU-lidstaten misbruik te maken van cryptomunten. Het Europees Parlement en de lidstaten hebben een wetsvoorstel aangenomen dat onder meer witwassen via crypto’s tegen moet gaan. De nieuwe wet zorgt ervoor dat er meer informatie wordt vrijgegeven bij crypto-transacties, waardoor de sector ‘uit de anonimiteit’ moet worden getrokken.

Zo moeten crypto-betalingen binnen de EU informatie omvatten over de betaler én de ontvanger – informatie die vervolgens beschikbaar moet worden gesteld aan de autoriteiten. Daarnaast zorgt de nieuwe wet ervoor dat het aanbieden van anonieme crypto-wallets door financiële dienstverleners aan banden wordt gelegd. Samengevat: men wil dat crypto-transacties traceerbaar worden, net zoals reguliere banktransacties.

Volgens Ernest Urtasun, co-rapporteur voor de Committee on Economic and Monetary Affairs, bewegen crypto-activa zich grotendeels onopgemerkt door Europa en de wereld, waardoor ze ideaal zijn om anonimiteit te waarborgen. “Alle recente witwasschandalen – van de Panama Papers tot de Pandora Papers – maken duidelijk dat criminelen goed gedijen bij anonimiteit. Met dit voorstel dichten we deze maas in de wet.”

EU werpt nieuwe barrière op tegen crypto-witwassers

PvdA-Europarlementariër Paul Tang (die namens de partij over het wetsvoorstel heeft onderhandeld) legt tegenover de NOS uit dat de crypto-sector volwassen is geworden en met deze wetten als zodanig wordt behandeld. “De klant mag niet de dupe worden van cryptocriminelen, slecht opgezette crypto-projecten of houtje-touwtje IT-systemen. Deze wetten zijn een gamechanger voor de Europese investeerder.”

De crypto-sector zelf is minder positief over de nieuwe wet. Coinbase-Chief Legal Officer Paul Grewal stelde in april al dat “slechte feite, slechte wetten maken”. Grewal noemde het bijvoorbeeld onzin dat criminelen crypto’s gebruiken om geld te verplaatsen. Daarnaast zouden instanties al lang crypto-transacties kunnen volgen en zou de wet een schending van privacy zijn.