Verenigd Koninkrijk ‘stapt’ in EU-crypto-gat

12 april 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

De Europese Commissie wil anonieme crypto-transacties verbieden. Het verbod maakt onderdeel uit van een breder anti-witwaspakket van de Europe Unie. Saillant detail: enkele dagen na de aankondiging van de strengere Europese regels, heeft het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt crypto-betalingen juist beter te reguleren.

De nieuwe Europese regels eisen dat alle crypto-betalingen informatie omvatten over de betaler én de ontvanger – informatie die vervolgens beschikbaar moet worden gesteld aan de autoriteiten. Ook wil de Europese Commissie een verbod op het aanbieden van anonieme crypto-wallets door financiële dienstverleners. In andere woorden: men wil dat crypto-transacties traceerbaar worden, net zoals reguliere banktransacties.

Volgens Ernest Urtasun, co-rapporteur voor de Committee on Economic and Monetary Affairs, bewegen crypto-activa zich grotendeels onopgemerkt door Europa en de wereld, waardoor ze ideaal zijn om anonimiteit te waarborgen. “Alle recente witwasschandalen – van de Panama Papers tot de Pandora Papers – maken duidelijk dat criminelen goed gedijen bij anonimiteit. Met dit voorstel dichten we deze maas in de wet.”

Verenigd Koninkrijk ‘stapt’ in EU-crypto-gat

Vanuit de crypto-sector klinkt er echter veel kritiek op het nieuwe wetsvoorstel. Coinbase-Chief Legal Officer Paul Grewal stelt dat “slechte feiten, slechte wetten maken”. Grewal noemt het bijvoorbeeld onzin dat criminelen crypto’s gebruiken om geld te verplaatsen. Daarnaast zouden instanties al lang crypto-transacties kunnen volgen en zou de nieuwe wet een schending van privacy zijn.

Onderdeel van de toekomst

Waar de Europese Commissie het anonieme gebruik van crypto’s aan banden wil leggen, heeft het Verenigd Koninkrijk onlangs juist een plan uiteengezet om het potentieel van crypto’s en hun onderliggende blockchaintechnologie zo goed mogelijk te benutten. Britse beleidsmakers willen zo consumenten helpen om hun crypto-betalingen efficiënter te verrichten.

Als het aan de Britse minister van Financiën en Economie John Glen ligt, vormen crypto’s een belangrijk onderdeel van de financiële toekomst van het Verenigd Koninkrijk. Eén van de geopperde ideeën is om stablecoins (cryptocurrencies die een prijsstabiliteit nastreven en worden gekoppeld aan een reserve valuta) binnen de regulering te laten vallen.

Pionier

Daarnaast kondigt Glen de Cryptoasset Engagement Group (CEG) aan. Een werkgroep die moet onderzoeken hoe het belastingstelsel de ontwikkeling in de cryptomarkt zou kunnen stimuleren. De Britse minister voegt eraan toe dat de regering wil bekijken of (en hoe) crypto-leningen een plek kunnen krijgen in het Britse financiële stelsel. Overigens zal Glen zelf de voorzitter van de CEG zijn.

“Als crypto’s een belangrijk onderdeel van de toekomst vormen, dan willen wij in het Verenigd Koninkrijk meedoen, en wel als pionier”, legt Glen uit. “We zien een enorm potentieel in crypto en willen onszelf alle kansen geven om er maximaal van te profiteren.”