Goud, zilver én brons voor banken in LinkedIn Top 25 Companies-lijst

14 april 2022 Banken.nl 3 min. leestijd

Banken zijn de beste werkgevers van Nederland; zo blijkt uit de ranglijst van de LinkedIn Top Companies. Zo eindigen Rabobank, ABN AMRO en ING op respectievelijk de eerste, tweede én derde plek. De lijst wordt jaarlijks uitgebracht en rangschikt op basis van LinkedIn-data de 25 beste werkgevers in Nederland waar “werknemers hun carrière een impuls kunnen geven”.

Voor de ranglijst van dit jaar heeft de organisatie gebruik gemaakt van data die kan worden onderverdeeld in zeven categorieën. Elke categorie draagt bij aan het carrièresucces van werknemers: de mogelijk om hogerop te komen binnen het bedrijf; het leren van nieuwe vaardigheden; bedrijfsstabiliteit; externe carrièrekansen; betrokkenheid bij werknemers; genderdiversiteit en opleidingsachtergrond. Overigens is de gebruikte data afkomstig uit de periode van vóór de oorlog in Oekraïne.

Al met al scoort Rabobank gemiddeld dus het beste in de zeven genoemde categorieën. De coöperatieve bank wordt met name geroemd omdat het van alle banken het hoogste percentage vrouwen (50%) in de Raad van Bestuur heeft. Ook heeft Rabobank van de traditionele grootbanken het hoogste percentage vrouwen (41%) aan de top.

Goud, zilver én brons voor banken in LinkedIn Top 25 Companies-lijst

Verder werd voor de ranking de financiële situatie belicht. Rabobank boekte over 2021 een nettowinst van €3,69 miljard tegenover €1,1 miljard het jaar daarvoor. Tot slot neemt LinkedIn in zijn onderzoek mee dat de bank het beste imago heeft onder hoogopgeleide professionals.

Zilver en brons

ABN AMRO eindigt op de tweede plek. De bank heeft de zilveren plak mede op basis van het initiatief ‘Green Desk’ verdiend. “Niet iedereen heeft een geschikte werkplek in huis en daarom heeft de bank een platform ontwikkeld waar werknemers – van de bank en andere grote bedrijven – via een app een externe werkplek kunnen reserveren. Deze werkplekken zijn of dicht bij huis of goed met het OV te bereiken”, aldus LinkedIn.

De top drie wordt gecomplementeerd door ING. LinkedIn schrijft dat de bank in 2021 het hoofdstuk Wellbeing in zijn cao heeft opgenomen om zijn werknemers te helpen met het behouden van een gezonde balans tussen werk en privé. Zo krijgen ING-medewerkers een tweejaarlijkse gezondheidscheck, minimaal vijf dagen rouwverlof, negen weken extra ouderschapsverlof tegen 70% van het salaris en vergoedingen voor wellbeing-activiteiten. Ook mag het personeel van de bank ieder €200 per jaar besteden aan eigen gekozen teamactiviteiten.

Overigens zijn de drie banken niet de enige vertegenwoordigers uit de financiële sector die de top 25 hebben gehaald. Capgemini (plek 9), NN Group (plek 16) en Aegon (plek 24) zijn ook in de prestigieuze LinkedIn-lijst terug te vinden.