ING focust met nieuwe cao op versterken sociale verbinding en wellbeing

22 juli 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING Nederland en de vakorganisaties CNV Vakmensen, FNV Finance en De Unie hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. De focus van de nieuwe cao ligt op het versterken van de sociale verbinding tussen medewerkers, aandacht voor het welzijn van medewerkers en ruimte voor het ontwikkelen van vakmanschap.

Kort samengevat zijn de belangrijkste cao-afspraken een uitgebreider aanbod van ‘wellbeing’-faciliteiten; afspraken over een werk-privé balans (inclusief betaald ouderschapsverlof, verruimd rouwverlof en recht op onbereikbaarheid); continue aandacht voor ontwikkeling van vakmanschap; een beperkte loonstijging (eenmalig €200 euro bruto en een Collectieve Maatschappelijke Uitkering gebaseerd op gerealiseerde duurzaamheidsdoelstellingen en het ING-bedrijfsresultaat) en een verlenging van de looptijd van het huidige Sociaal Plan met 1,5 jaar tot en met 30 juni 2024.

De ingangsdatum van de cao is op 1 januari 2021, heeft een looptijd van twee jaar en heeft betrekking op de ruim 15.000 interne medewerkers en deels op de ongeveer 5.000 externe medewerkers van ING in Nederland. Het onderhandelingsresultaat moet de aankomende weken nog goedgekeurd worden door de leden van de vakorganisaties; bij instemming van de leden wordt het onderhandelingsresultaat omgezet in een definitief akkoord.

ING focust met nieuwe cao op versterken sociale verbinding en wellbeing

Verdubbeling budget voor teamactiviteiten

Volgens Maarten van beek, Directeur Human Resources ING Benelux, is deze cao opnieuw tot stand gekomen in nauwe samenwerking met vakorganisaties en medewerkers. “Ik ben dan ook trots dat we weer actuele en innovatieve elementen aan onze moderne cao kunnen toevoegen, zoals rouwverlof en negen weken voor 70% betaald ouderschapsverlof. Maar ook dat we een collectieve uitkering koppelen aan duurzaamheids- en maatschappelijke doelstellingen.”

“Daarnaast kijken we uit naar de hybride manier van werken. Het combineren van de voordelen van het werken vanuit huis en op kantoor, zal de sociale verbinding binnen de organisatie versterken, wat belangrijker is dan ooit. Teams zullen elkaar opnieuw vaker opzoeken om samen goed te blijven functioneren. Daarom verdubbelen we het budget voor teamactiviteiten. We hebben met sociale partners afgesproken om samen te onderzoeken hoe we de sociale verbinding tussen medewerkers in de aankomende jaren nog verder kunnen versterken”, vervolgt Van Beek.

Wellbeing

ING stelt dat het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid van zijn medewerkers al jaren een hoge prioriteit heeft binnen de bank. Met de nieuwe cao breidt ING zijn wellbeing programma uit met een aantal nieuwe elementen zoals een vrijwillige tweejaarlijkse Health Check, rouwverlof op maat met een minimum van vijf dagen en administratieve ondersteuning van een mantelzorgmakelaar. Ook uitzendkrachten krijgen toegang tot diverse wellbeing activiteiten.

“Het afgelopen coronajaar heeft laten zien wat het belang van wendbaarheid en flexibiliteit is”, geeft Van Beek tot slot aan. “Dat geldt voor de organisatie, maar ook voor de cao. Daarom willen we deze afspraken samen met sociale partners continu blijven vernieuwen om te kunnen anticiperen op veranderende omstandigheden en behoeften van onze medewerkers. Alleen zo is ING in staat om dagelijks te werken aan kleine en grote innovaties die onze particuliere en zakelijke klanten vooruit helpen.”

Lees ook: ING en ABN AMRO in top meest gezinsvriendelijke werkgevers