Hypotheekrente heeft weg omhoog weer gevonden

22 oktober 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In navolging van onder andere ING, Nationale Nederlanden en ASN, heeft nu ook marktleider Rabobank een verhoging van de hypotheekrente aangekondigd. Experts stellen dat de tijd van extreem lage hypotheekrentes definitief ten einde is gekomen.

Sinds anderhalve week verhogen hypotheekverstrekkers hun rente omdat de marktrente – het tarief waartegen banken zelf geld kunnen lenen – de afgelopen maanden ook is gestegen. Tevens zijn centrale banken in mindere mate geneigd de rente te drukken met het opkopen van obligaties. Door de slinkende marges zien hypotheekverstrekkers zich dus genoodzaakt om de rentes te verhogen.

Nu ook Rabobank zijn hypotheekrente heeft verhoogt, verwachten experts van Van Bruggen Groep dat de resterende geldverstrekkers deze opwaartse trend zullen volgen. Van Bruggen noemt het verder opvallend dat de verhogingen, in tegenstelling tot de verlagingen van de afgelopen maanden, al snel vijf, tien of zelfs honderdsten van een procent bedragen.

Hypotheekrente heeft weg omhoog weer gevonden

Twijfel

Ondanks de huidige signalen zijn nog niet alle deskundigen even overtuigd van de duur van de opwaartse trend, omdat de invloed van de (‘resterende’) coronacrisis, hoge inflatie en energiecrisis op de economie nog onbekend is. Het AD schrijft dat, in het geval de inflatie van tijdelijke aard is, de renteverhogingen kunnen meevallen en de kans op lagere huizenprijzen daarmee ook kleiner wordt.