Grootbanken verliezen marktaandeel hypotheekmarkt

09 augustus 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De totale hypotheekomzet in het tweede kwartaal van 2021 komt uit op €37 miljard: een stijging van 8,3% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2020, maar een “opvallende” daling van 5,8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Tegelijkertijd komt uit de hypotheekupdate van IG&H naar voren dat het marktaandeel van de drie grootbanken (ING, ABN AMRO en Rabobank) is gedaald naar 46,5%.

Joppe Smit, Directeur bij consultancybureau IG&H, noemt de afname van de hypotheekomzet ten opzichte van het eerste kwartaal opvallend, maar niet geheel onverwachts na het “uitzonderlijke” eerste kwartaal van 2021. “Waar het aantal starters in het eerste kwartaal nog sterk steeg als gevolg van de wijziging in de overdrachtsbelasting, daalt het aantal starters nu weer flink.”

Hypotheekmarktontwikkeling

Mede omdat het aantal doorstromers daalt, komt het totaal aantal hypotheken uit op 109.000 in het tweede kwartaal van 2021 ten opzichte van 112.000 in het eerste kwartaal. De gemiddelde hypotheeksom in het tweede kwartaal van 2021 uit op €348.000, een daling van 3,4% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Piek starters voorbij

Uit de hypotheekupdate van IG&H komt verder naar voren dat het aantal starters (-24,9%) en het aantal doorstromers (-12,9%) hard zijn gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De daling van het aantal starters is hoofdzakelijk te verklaren vanuit de wijziging in overdrachtsbelasting; starters die in de tweede helft van 2020 het koopcontract ondertekenden, hebben de overdracht tot het eerste kwartaal van 2021 uitgesteld om te profiteren van de wijzing.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 is het aantal starters met 8,1% wel duidelijk gestegen. De totale hypotheekomzet is met 28,1% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, maar is wel met 15,2% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020.

Marktaandeel per type sluiter Q2 2021

Tevens blijkt uit de analyse dat het aantal doorstromers voor het tweede kwartaal op rij gedaald is en nu met 45.000 hypotheken zelfs lager ligt dat in het tweede kwartaal van vorig jaar. “Hierin zie je dat de doorstroming in de huizenmarkt stagneert, waardoor ook het aantal aangeboden woningen door mensen die doorstromen naar een nieuwe woning daalt”, legt Smit uit.

Grootbanken leveren in

Waar het marktaandeel van de banken vorig kwartaal nog steeg tot 58,3%, is het aandeel van de banken dit kwartaal gedaald naar 53,7%. Vooral de grootbanken maken pas op de plaats: hun aandeel is gezakt naar 46,5%. INGABN AMRO en Rabobank staan zelfs alle die in de top vijf dalers van dit kwartaal. 

Top 5 stijers en dalers

“De (groot)banken doet het normaal gesproken met name goed onder starters en doorstromers en dalen daarom relatief hard in marktaandeel als gevolg dat de daling bij deze typen sluiters”, legt IG&H uit. Regiepartijen en verzekeraars breiden hun aandeel daardoor juist uit. Allianz is de sterkste stijger dit kwartaal, gevolgd door Syntrus Achmea.