Marktaandeel banken hypotheekomzet neemt toe

01 juni 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De hypotheekomzet in Nederland is in het eerste kwartaal van 2021 naar €40 miljard gegroeid – een groei van 36,2% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van consultancybureau IG&H. Tevens hebben banken - mede dankzij ING en Florius - in het eerste kwartaal van 2021 hun marktaandeel uitgebreid naar 58,3%

Vergeleken met het vierde kwartaal in 2020, is de hypotheekomzet dit kwartaal gegroeid met 3,7%. Ook het totaal aantal verstrekte hypotheken is gegroeid met 27,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020; in totaal zijn er in het eerste kwartaal 129.000 hypotheken verstrekt.

IG&H noemt de ‘dubbele’ stijging uniek, gezien de gebruikelijke jaardynamiek van de hypotheekmarkt. Tevens stelt IG&H dat het aantal hypotheken onder starters fors is toegenomen. “De groei van 3,7% in hypotheekomzet dit kwartaal ten opzichte van vorig kwartaal wordt voornamelijk gedreven door de toename in hypotheekomzet onder starters”, legt IG&H-directeur Joppe Smit uit.

Daarnaast droeg een verdere stijging van de gemiddelde hypotheeksom bij aan de totale omzetstijging. In het eerste kwartaal van 2021 komt de gemiddeld hypotheeksom uit op €360.000; een stijging van 3,8% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020.

Hypotheekmarktontwikkeling Q1 2021

Aandeel starters neemt toe

In het eerste kwartaal van 2021 is het aantal hypotheken onder starters met maar liefst 64% gestegen, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Starters kwamen daarmee uit op 30.000 hypotheken en een hypotheekomzet van ruim €10 miljard in het eerste kwartaal, goed voor 25,1% van de totale hypotheekomzet. Volgens het consultancybureau speelt de verlaging van de overdrachtsbelasting per 1 januari voor starters hierin een belangrijke rol.

“Rekening houdend met de verlaging van de overdrachtsbelasting hebben starters de aankoop van hun woning uitgesteld, dit is terug te zien in de daling van het aantal starters in het vierde kwartaal van 2020 en de sterke stijging die daar in het eerste kwartaal van 2021 op volgt”, zegt Smit. “Ook lijken starters eerder succesvol te zijn geweest bij de verkoop van een woning, waar dat eerder niet zo was: de stijging van het aantal starters in het eerste kwartaal was namelijk een stuk groter dan de daling in het vierde kwartaal van 2020.”

Top 5 stijgers en dalers in de hypotheekmarkt

Marktaandeel banken neemt verder toe

Tot slot blijkt uit de periodieke Hypotheekupdate dat banken in het eerste kwartaal van 2021 hun marktaandeel hebben uitgebreid naar 58,3%. ING en Robuust zijn de sterkste stijgers dit kwartaal. Naast ING staat ook Florius in de top vijf stijgers, wat volgens IG&H sterk bijdraagt aan de groei van de banken. Rabobank verliest juist marktaandeel na de sterke stijging vorig kwartaal.

Lees ook:
Rabobank: woningtekort en lage rente stuwen huizenprijs op
Recordkwartaal notariaten door ontwikkelingen hypotheekmarkt