Hypotheekmarkt herpakt zich, marktaandeel banken stijgt

09 maart 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De hypotheekmarkt in Nederland herpakt zich na drie kwartalen van daling en een lichte stijging vorig kwartaal. Uit de periodieke hypotheekupdate van consultancybureau  IG&H  blijkt dat het marktaandeel van banken is gestegen met 5% naar 56,6%. Daarbij is Rabobank de grootste hypotheekverstrekker, gevolgd door ING en ABN Amro.

IG&H kijkt ieder kwartaal naar de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt en publiceert zijn Hypotheekupdate. Dat doet het bureau vooral op basis van beschikbare hypotheekdata van het Kadaster, die informatie levert over verstrekte hypotheken aan particulieren met een koopwoning.

Uit het meest recente rapport van IG&H komt om te beginnen naar voren dat over heel 2020 de hypotheekmarkt gegroeid is naar 452.000 verstrekte hypotheken, die samen goed zijn voor een recordomzet van €155 miljard. Dit is de sterkste groei in hypotheekomzet sinds 2015.

De sterke omzetgroei van de hypotheekmarkt is enerzijds toe te schrijven aan de recordcijfers als het gaat om het aantal over- en bijsluiters, en anderzijds de verdere stijging van de gemiddelde hypotheeksom. De gemiddelde hypotheeksom komt over heel 2020 uit op €343.000, een stijging van 5,1% ten opzichte van 2019
Hypotheekmarkt herpakt zich, marktaandeel banken stijgt

“De groei is voor een groot deel te verklaren door de toename van over- en bijsluiters”, benadrukt nogmaals Joppe Smit van IG&H. Hier spelen de lage hypotheekrentes een belangrijke rol. Hij legt uit: “In het tweede kwartaal van 2020 werden massaal hypotheken overgesloten (en bijgesloten voor verbouwingen), omdat mensen dachten dat de rentes gingen stijgen als gevolg van corona. Uiteindelijk zijn de hypotheekrentes juist nog verder gedaald.”

In het laatste kwartaal van 2020 is de hypotheekomzet gegroeid naar €44 miljard, een groei van 22,1% ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019. De groei ten opzichte van vorig kwartaal is 5,9%, wat betekent dat de groei afzwakt ten opzichte van eerdere kwartalen in 2020. Opvallend is verder dat starters in het vierde kwartaal minder hypotheken hebben afgesloten dan in het derde kwartaal van 2020.  

 Hypotheekmarkt herpakt zich, marktaandeel banken stijgt

Ook blijkt uit de update dat in het vierde kwartaal van 2020 122.000 hypotheken zijn verstrekt, wat een groei betekent van 12,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019.  Zoals gezegd zijn de over- en bijsluiters daarbij de sterkst stijgende groep. In het vierde kwartaal van 2020 zijn starters de grote verliezers met slechts 20.000 hypotheken. Mogelijk is de aanstaande overdrachtsbelasting voor starters aanleiding geweest om de aankoop van een woning uit te stellen.

Hypotheekmarkt herpakt zich, marktaandeel banken stijgt

Uit de hypotheekupdate van IG&H blijkt verder dat banken de grote winnaars zijn, als het gaat om het vergroten van hun marktaandeel in de hypotheekmarkt. Er staan in het vierde kwartaal van 2020 vooral banken in de top 5 stijgers. Rabobank stijgt met maar liefst 2,4 procentpunt, gevolgd door ING (+1,3 procentpunt) en ABN Amro(+1 procentpunt).

Daarnaast laten Florius (+0,5 procentpunt) en RNHB (+0,3 procentpunt) een lichte stijging zien. Bij de dalers valt Allianz op als sterkste daler met -1,3 procentpunt. Argenta en Munt volgen met respectievelijk 1,2 en 1,1 procentpunt. Overige dalers zijn Volksbank en Merius.

Binnen de top 10 geldverstrekkers blijft de top 3 ongewijzigd, maar daarbuiten vinden veel wisselingen plaats. Aegon stijgt van plaats 5 naar 4 en Florius klimt naar plaats 5 na een goed kwartaal. Verder stijgt Obvion van plaats 8 naar 7 en stijgt NN twee plaatsen naar 8. Munt Hypotheken en Volksbank zijn de dalers van dit kwartaal, zij zakken naar respectievelijk plaats 6 en 9. NIBC komt binnen op 10.