Hypotheekmarkt stevent ondanks alles af op recordjaar

12 november 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Alle financiële onzekerheid ten spijt, de hypotheekmarkt stevent af op een absoluut recordjaar. Dat meldt adviesbureau IG&H. Eerder dit jaar waren het vooral oversluiters die hypotheekverstrekkers van veel werk voorzagen, afgelopen kwartaal droegen ook kopers hun steentje bij. Deze groep laat inmiddels de grootste groei zien. De gemiddelde hypotheeksom is opgelopen tot €342.000. 

Menig econoom heeft zich al verbaasd over de ontwikkeling van de Nederlandse huizenmarkt tijdens de coronacrisis. Afgelopen voorjaar kreeg het consumentenvertrouwen – parallel aan de algehele economie – een forse deuk, maar dat leidde nauwelijks tot prijscorrecties. Hooguit ging de prijzenstijging iets minder hard dan in de normale situatie zou zijn gebeurd. 

“De coronacrisis lijkt een boost aan de hypotheekmarkt te geven. We zagen vorig kwartaal al een historisch grote groei onder over- en bijsluiters, en dit kwartaal gaat ook de aankoopmarkt richting recordhoogte” zegt Joppe Smit van consultancybureau IG&H, dat vooral actief is in de financiële sector. “Alles wijst erop dat we afstevenen op een jaar met de hoogste hypotheekomzet ooit.”

Koopplannen gaan door

Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO heeft daar wel een verklaring voor. “Er is niet iets fundamenteel mis in de economie. Het is het virus waardoor wij stil liggen en waardoor onze nationale productie ineens sterk terugvalt. Bij de financiële crisis bleken er in het hart van de economie een aantal dingen niet op orde, dat is nu niet het geval. Fundamentele plannen als een huis kopen, die pas je niet zomaar aan. Nog steeds heeft het overgrote deel van de werkende Nederlanders een vast contract en is dus werkzeker.”

Een opvallende ontwikkeling is dat kopers – starters én doorstromers – momenteel voor de meeste omzet zorgen. Starters en doorstromers zorgden respectievelijk voor €8 miljard (+13,1%) en €17 miljard (+8,8%). Over- en bijsluiters zorgen tot en met het derde kwartaal voor €16 miljard omzet.

Waar Covid-19 aan de ene kant zou kunnen leiden tot terughoudendheid, kan het volgens Smit ook juist zorgen voor de wens om te verhuizen. “Nu mensen noodgedwongen steeds meer tijd thuis doorbrengen, is dat voor mensen mogelijk zelfs aanleiding om de stap naar een nieuw huis te willen zetten. De cijfers laten in ieder geval weinig terughoudendheid door corona zien.”

Top 10 grootste hypotheekverstrekkers - November 2020

Kijkend naar marktaandelen, dan blijft Rabobank onbetwist de koploper in Nederland. Achter de coöperatieve bank is het stuivertje wisselen. ING klimt dankzij een sterk derde kwartaal op naar de tweede plaats, met een stijging van 0,6 procentpunt. ABN AMRO zakt daardoor een plaatsje. Opmerkelijk is ook de vlotte stijging van Florius, van positie #10 naar positie #6. Florius won eerder dit jaar in de vorm van de Gouden Spreekbuis en de Gouden Lotus twee vakprijzen, iets dat zich in deze stijging weerspiegelt.