ABN AMRO grootste stijger in hypotheekmarkt na eerste kwartaal

22 mei 2024 Banken.nl 3 min. leestijd

De omvang van de Nederlandse hypotheekmarkt kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op €27,4 miljard, een stuk hoger dan dezelfde periode één jaar geleden. Dat blijkt uit de nieuwe hypoteekupdate van IG&H.

Het aantal afgesloten hypotheken steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 met 7,4% naar 79.000 hypotheken. De hypotheekomzet steeg in dezelfde periode met 15,8% naar €27,4 miljard.

Ten opzichte van het vorige kwartaal is er een daling zichtbaar, maar dat is een gebruikelijk trend volgens de onderzoekers van IG&H (ook waarneembaar in voorgaande jaren). Dit heeft te maken met een hogere koopbereidheid voor het einde van het jaar, vaak omdat daarna nieuwe regels worden ingevoerd of omdat hypotheekvoorstellen van financiers verstrijken.

ABN AMRO grootste stijger in hypotheekmarkt na eerste kwartaal

De stijging van de hypotheekomzet werd grotendeels gedragen door een stijging onder doorstromers. De omzet uit deze groep steeg van €14,6 miljard in Q1 2023 naar €17,0 miljard in Q1 2024. Het aantal hypotheken steeg ook sterk onder doorstromers, van 43.000 in Q1 2023 naar 48.000 in Q1 2024, een stijging van bijna 12%.

Ook starters stuwden de markt omhoog. Zo steeg de hypotheekomzet onder starters van €6,3 miljard in Q1 2023 naar €7,7 miljard in het afgelopen kwartaal. “De toegenomen kansen van starters op de woningmarkt over de hele linie is hiervoor de belangrijkste verklaring”, aldus IG&H-Director Simone Mensink.

Door de hoge rente bleven over- en bijsluiters voorzichtig. De hypotheekomzet onder deze groep daalde met 0,7% ten opzichte van Q1 2023. Mensink: “Het is nog altijd niet interessant om over- of bij te sluiten als gevolg van de gestegen rente de afgelopen jaren.”

ABN AMRO grootste stijger in hypotheekmarkt na eerste kwartaal

De gemiddelde hypotheeksom (exclusief losse overbruggingshypotheken) kwam in het eerste kwartaal van 2024 uit op €419.000. Dit is volgens IG&H een nieuw record.

Dit heeft deels te maken met inflatie – lonen worden geïndexeerd aan de inflatie en dus kan ook meer hypotheek worden aangevraagd – maar vooral met de ontwikkeling van huizenprijzen. Deze zijn de afgelopen periode tot recordhoogte geklommen en dus moeten mensen meer betalen voor hun toekomstige woning.

Stijgers en dalers

Daarnaast valt ABN AMRO op als grootste stijger in de markt, met een stijging van 1,9% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. De prestatie zorgt ervoor dat de bank ten koste van ING een plekje stijgt in de top tien grootste hypotheeklabels.

ABN AMRO grootste stijger in hypotheekmarkt na eerste kwartaal

Ondanks dat Rabobank een lichte daling kende van 0,7% in Q1 2024, ten opzichte van Q4 2023, is de grootbank opnieuw op de eerste plek te vinden. Deze sterke daling volgt op een daling van 1,5%  in het vorige kwartaal.

Lloyds bank is, na zijn afwezigheid in het vorig kwartaal, weer terug in de top 10 grootste labels en neemt dit kwartaal de negende plek in beslag. Argenta groep is met de tiende plek de verrassende binnenkomer in de top 10 van grootste aanbieders in het eerste kwartaal van 2024.