Hypotheekmarkt toont tekenen van herstel, mede door starters

01 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na een paar kwartalen in het slop te hebben gezeten, laat de hypotheekmarkt langzaamaan steeds meer tekenen van leven zien. Dat is met name te danken aan huizenkopende starters, concludeert advieskantoor  IG&H in zijn nieuwe Hypotheekupdate.

Zo steeg de totale hypotheekomzet in het derde kwartaal van 2023 naar €26,9 miljard – in het tweede kwartaal lag de omzet nog op €25 miljard. Starters waren het afgelopen kwartaal goed voor 21.471 verstrekte hypotheken, twee kwartalen eerder lag dit net onder de 20.000.

De opkomst van de startersgroep heeft volgens IG&H meerdere oorzaken, waaronder de stijging van het inkomen en het terugtrekken van beleggers uit de woningmarkt. Hierdoor komen er simpelweg meer betaalbare woningen op de markt beschikbaar.

Hypotheekmarkt toont tekenen van herstel, mede door starters

Daarnaast profiteerden starters ook van een groei in het aantal doorstromers. Met behulp van hogere salarissen en (als het meezit) de overwaarde van hun woning, stroomt deze groep weer vaker door naar woningen in een hoger segment, waardoor de de weg weer wordt vrijgemaakt voor starters.

Het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers steeg in het derde kwartaal met 8,3% naar meer dan 47.000. Het totaal aantal hypotheken kwam uit op rond de 80.000.

“De kansen van starters op de woningmarkt verbeteren, dit is terug te zien in het toegenomen marktaandeel”, legt IG&H-Director Simone Mensink uit. “Starters hebben nu het hoogste marktaandeel sinds 2016.”

Hypotheekmarkt toont tekenen van herstel, mede door starters

De gemiddelde hypotheeksom (exclusief losse overbruggingshypotheken) kwam in het derde kwartaal uit op €396.000, volgens IG&H het hoogste punt sinds het consultancykantoor begon met het uitbrengen van zijn analyse in 2014. Dit heeft deels te maken met de stijging van de huizenprijzen over de afgelopen jaren – een gemiddelde woning in ons land kost vandaag de dag €443.000.

De €26,9 miljard aan hypotheekomzet van het derde kwartaal ligt nog wel ver onder het record van het tweede kwartaal van 2022, waarin de €46 miljard werd aangetikt. De onderzoekers spreken van een “voorzichtig teken van herstel” voor de branche.