Hypotheek Visie pleit voor langere wettelijke bedenktijd bij aankoop woning

04 juni 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Om het financieringsrisico bij de aankoop van een woning te beperken, pleit Hypotheek Visie ervoor om de wettelijke bedenktijd te verlengen naar 14 dagen.

Tot nu toe heeft de koper van een woning een wettelijke bedenktijd van drie dagen nadat het koopcontract is getekend. Tijdens deze bedenktijd kan de koper zonder kosten (boete) alsnog afzien van de koop. Daarna kan de koper niet meer afzien van de koop tenzij er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in het contract, zoals een financieringsvoorbehoud.

Hypotheek Visie stelt dat de huidige schaarste aan beschikbare koopwoningen zorgt voor een veranderd speelveld. Verkopers kunnen kiezen uit meerdere kandidaat-kopers en kiezen voor die kandidaten die de hoogste prijs bieden en de minste voorbehouden stellen. Volgens Hypotheek Visie brengen veel kandidaat-kopers daarom een bod uit zonder financieringsvoorbehoud, in de hoop meer kans te maken op een woning.

Hypotheek Visie pleit voor langere wettelijke bedenktijd bij aankoop woning

Marktconforme condities

Volgens Raj Singh, managing shareholder van Hypotheek Visie, is er in deze markt geen reden om verkopers meer te beschermen dan kopers. Hij licht toe: “De termijn van drie dagen in de huidige markt is onredelijk kort. In de praktijk kan een kandidaat-koper binnen deze drie dagen geen zekerheid krijgen of hij wel of niet in aanmerking komt voor een financiering. Adviseurs en aanbieders hebben gewoon veel zaken uit te zoeken voordat een financiering ‘rond’ is.”

Singh zegt dat een termijn van 14 dagen wenselijk is, omdat binnen die termijn over het algemeen duidelijk is of de kandidaat-koper op marktconforme condities de woning wel of niet kan financieren. Het biedt de kopers dus meer bescherming. “Op deze wijze vormt het een integraal onderdeel van het belang om kopers te behoeden voor overkreditering”,  aldus Singh.

Lees ook: Marktaandeel banken hypotheekomzet neemt toe