ABN AMRO verdubbelt fonds voor investeringen in fintech

20 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het ABN AMRO Digital Impact Fund krijgt een kapitaalinjectie van €50 miljoen, waarmee het fonds in omvang verdubbelt. En passant krijgt het fonds ook meteen een nieuwe naam, namelijk ABN AMRO Ventures. Het is de tweede keer dat ABN AMRO het fonds voor innovatieve bedrijven verhoogt.

Het Digital Impact Fund werd opgericht in 2016 en was bedoeld om te investeren in innovatieve bedrijven die de potentie hebben de toekomst te kunnen vormgeven. Innovatieve bedrijven die kennis en expertise bezitten waarmee ook ABN AMRO zijn voordeel kan doen. Die kruisbestuiving is een vaker behandeld fenomeen, waarbij fintech profiteert van het kapitaal en netwerken van banken en andersom banken profiteren van de instroom van nieuwe technologie. 

ABN AMRO Ventures

Oorspronkelijk was het fonds gevuld met €10 miljoen, wat terugkijkend vanuit het heden een schijntje is. Het was ook niet voor niets dat de bank het fonds vorig jaar ophoogde naar €50 miljoen. Daar komt nu nog eens een verdubbeling overheen, wat het fonds een investeringscapaciteit geeft van €100 miljoen. De bank maakt van de gelegenheid gebruik om het fonds meteen een nieuwe naam te geven, namelijk ABN AMRO Ventures. Over die naamswijziging geeft de bank verder geen uitleg, maar wellicht bekt het wat beter. En wel of niet toevallig, ING heeft een soortgelijk fonds met de naam ING Ventures, waar Rabobank beschikt over Rabo Frontier Ventures.

Het Digital Impact Fund - en vanaf nu dus ABN AMRO Ventures - heeft inmiddels geïnvesteerd in een tiental fintech-ondernemingen. De bank spreidt zijn inzet over verschillende sectoren, zoals data-technologiemisdaaddetectie en personal finance. In totaal gaat het om negen nieuwe investeringen, vier vervolginvesteringen en is in de tussentijd één bedrijf vertrokken (Cloud Lending Solutions). 

Uitbreiding team

Naast een groei in beheerd vermogen breidt ABN AMRO ook het team uit dat verantwoordelijk is voor het fonds. “Sinds de oprichting van het fonds zien we grote voordelen van samenwerking met technologiebedrijven die zich in de groeifase bevinden”, zegt Hugo Bongers, directeur van ABN AMRO Ventures. “Met onze investeringen willen we de strategische relatie versterken en in deze snel veranderende omgeving de klanten van ABN AMRO betere producten en diensten kunnen bieden. We willen de bedrijven in onze portefeuille bedanken voor hun vertrouwen en kijken uit naar een mooie en welvarende toekomst met elkaar!”