ABN AMRO vergroot investeringskapitaal voor fintech

27 maart 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO vergroot zijn activiteiten op het vlak van investeren in fintech. Via het zogeheten Digital Impact Fund investeert de bank in beloftevolle fintech startups. Het investeringsfonds begon met een bedrag van €10 miljoen, maar dat wordt nu opgeschroefd naar €50 miljoen. Een vervijfvoudiging dus.

Het Digital Impact Fund van ABN AMRO werd twee jaar geleden opgericht. Via het fonds investeert de bank in jonge en beloftevolle bedrijven in de financiële sector. Hoewel deze bedrijven in de toekomst mogelijk concurrentie gaan vormen, is investeren in fintechs ook een goede manier om vernieuwende diensten en producten aan de eigen organisatie toe te voegen. ABN AMRO startte het fonds met een bedrag van €10 miljoen. Met een verhoging tot €50 miljoen geeft de bank impliciet aan veel toegevoegde waarde te zien in fintechs.

ABN AMRO druk bezig

In het afgelopen half jaar heeft ABN AMRO geïnvesteerd in diverse fintech-ondernemingen. De bank investeerde tweemaal in de Zweedse startup Tink. Hieruit voort kwam de app Grip, waarmee consumenten hun rekening op nieuwe manieren kunnen inzien. Vorige maand nog investeerde ABN AMRO via het investeringsfonds in het eveneens Zweedse Behaviosec, gespecialiseerd in identiteits- en toegangsmanagementtools voor online applicaties. En zeer recent nam ABN AMRO - via dochter Moneyou - een aandeel in het Duitse solarisBank, aanbieder van digitale betaal- en kaartdiensten.

ABN AMRO verhoogt investeringen in fintech

Frank Verkerk, chief digital officer van ABN Amro en voorzitter van het investeringscomité van DIF, licht de beslissing toe: “Alles zelf doen, zoals we van oudsher gewend zijn, duurt te lang. Om te innoveren moet je samenwerken met andere partijen, maar ook in staat zijn om de kennis en kunde die je zelf in huis hebt aan te wenden.”

Volgens Verkerk is het niet de grootte van het fonds, maar vooral het netwerk dat startups over de streep moet trekken: “Sector- en domeinkennis zijn minstens zo belangrijk voor jonge bedrijven. Het Digital Impact Fund heeft als eis dat het alleen investeert in bedrijven die op eigen benen kunnen staan. We zoeken geen zolderkamerbedrijven.” Over de grootte van het fonds zegt Verkerk: “Het is een omvang die goed bij ons past. Een groter fonds leidt tot meer druk om te investeren.”

Vergelijkbare fondsen

ABN AMRO is niet de enige bank die een investeringsfonds beschikbaar heeft voor beloftevolle startups. Naast een honderdtal lopende samenwerkingen startte ING in 2017 het investeringsfonds ING Ventures, gevuld met €300 miljoen voor de komende vier jaar. Rabobank heeft met Rabo Frontier Ventures een investeringsfonds met €60 miljoen beschikbaar voor beloftevolle fintechs én beloftevolle bedrijven uit de food en agrisector. Een andere speler die het benoemen waard is, is Achmea. De bankverzekeraar beheert een vergelijkbaar fonds, gevuld met €100 miljoen.