ABN AMRO investeert in online veiligheid

07 februari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Via het eigen Digital Impact Fund investeert ABN AMRO in de Zweedse fintech Behaviosec. Behaviosec is gespecialiseerd in online veiligheid. Het levert onder andere identiteits- en toegangsmanagementtools voor online applicaties. Volgens ABN AMRO is er sprake van een strategische investering, die ook voor de eigen klanten een positief effect kan hebben.

Behaviosec werd in 2006 opgericht in Zweden. Via gedragsanalyses op zowel mobiele apparaten als desktops creëert de software van de Zweedse firma een digitale vingerafdruk van de gebruikers. Naar eigen zeggen voorkomt dit (identiteits)fraude. Het bedrijf doorliep onlangs een tweede investeringsronde, waarin een serie bedrijven gezamenlijk €17,5 miljoen investeerde. ABN AMRO was één van deze partijen. De bank investeerde het geld vanuit het eigen Digital Impact Fund.

ABN AMRO investeert in cybersecurity

Het Digital Impact Fund werd opgericht om te investeren in innovatieve startups die zich bezighouden met de digitalisering van financiële producten en diensten, zogeheten fintechs. Het fonds startte met zo’n €10 miljoen euro. Het exacte bedrag dat de bank investeert in Behaviosec is niet bekendgemaakt. In elk geval betrof het niet de eerste keer dat ABN AMRO dit fonds gebruikte om te investeren in beloftevolle startups.

Door de investering in Behaviosec krijgt ABN AMRO toegang tot nieuwe online beveiligingstechnologie. Dat online veiligheid van groot belang is vandaag de dag is een open deur. Maar na een week waarin de ene na de andere bank slachtoffer werd van DDoS aanvallen is de investering in de cybersecurityspecialist extra saillant. De bank gaat onderzoeken hoe de beveiligingstechniek van Behaviosec ook voor de eigen klanten een positieve rol kan gaan spelen. Daarnaast brengt de investering ABN AMRO in verbinding met een nieuw ecosysteem van investeerders en bedrijven op het terrein van cyberveiligheid.