ING start fonds van €300 miljoen voor FinTechs

30 oktober 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Grootbank ING opent een investeringsfonds voor jonge en innovatieve FinTech bedrijven. De bank bracht dit nieuws naar buiten via een persbericht. Het fonds is gevuld met €300 miljoen en is volgens ING bedoeld om innovatie in de sector aan te zwengelen.

FinTechs zijn een geval apart in de financiële wereld. Het zijn jonge en doorgaans kleine bedrijven die uit het niets lijken op te komen, maar grote en gevestigde financiële bedrijven het vuur na aan de schenen kunnen leggen. Dit doen ze met innovatieve diensten en producten, die vaak nauw aansluiten op de klantvraag. In het straatbeeld zijn ze niet of nauwelijks zichtbaar met kantoren op premium locaties, maar in de digitale wereld des te meer.

Strategie

2016 was na jaren van groei het eerste jaar waarin het aantal investeringen in FinTechs afnam, vergeleken met het jaar ervoor. ING stelt een fonds beschikbaar van €300 miljoen om de innovatie in de sector tenminste op peil te houden en bij voorkeur aan te wakkeren. Hoewel FinTechs concurrerend zijn voor veel banken, is investeren in deze bedrijven vaak ook onderdeel van een strategie. Banken hebben namelijk enorme verscheidenheid in hun dienstverlening en producten, maar FinTechs kunnen hun volledige aandacht richten op één specifiek product. De producten die hieruit voortkomen kunnen voor banken ook erg aantrekkelijk zijn voor verbetering van hun eigen klantervaring. Met de invoering van PSD2 in aantocht komt er bovendien veel speelruimte beschikbaar voor FinTechs

ING lanceert fonds voor FinTechs

Het fonds, genaamd ING Ventures, is onderdeel van het Chief Innovation Office van ING en wordt ook volledig gefinancierd door ING. De bank geeft aan dat het investeringsfonds niet alleen een financieel doel heeft, maar ook een rol moet spelen in de Think Forward strategie van ING. Het fonds richt zich op startups en op jonge bedrijven die al enige stappen gemaakt hebben, maar door willen groeien. ING geeft aan vooral te willen investeren in bedrijven die actief zijn in markten en landen waar het zelf ook actief is, maar sluit tegelijkertijd niet uit dat hier uitzonderingen op worden gemaakt.

Anticiperen

Benoît Legrand, nu Global Head Fintech bij ING, wordt de CEO van ING Ventures. Hij vertelt: “ING is erg actief in het ontwikkelen van strategische partnerschappen en investeren in FinTechs die de klantervaring verbeteren, zowel zakelijk als privé. Dit betaalt zich uit: onze bestaande partnerschappen hebben geresulteerd in producten en diensten die het leven van mensen makkelijker maken. We zien dat veranderingen buiten onze eigen omgeving sneller en sneller gaan, daarom moeten we anticiperen en meegaan in die snelheid. De opzet van dit fonds is voor ING een manier om de digitale revolutie te benutten als kans om te groeien.”