Ruime verdubbeling waarde tech-fonds Rabo Frontier Ventures

18 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank pompt €80 miljoen extra in het eigen investeringsvehikel Rabo Frontier Ventures. Daarmee investeert de bank in kansrijke startups in fintech en agritech. Het fonds startte in januari 2018 met een inhoud van €70 miljoen. Dat bedrag wordt nu verder opgekrikt tot €150 miljoen. De bank vond meer investeringsmogelijkheden dan aanvankelijk ingeschat en ziet vooral veel mogelijkheden buiten de landsgrenzen.

De drie grote Nederlandse banken hebben stuk voor stuk een eigen investeringsfonds waarmee ze investeren in beloftevolle startups. Bij de Rabobank draagt het fonds de naam Rabo Frontier Ventures. De bank startte begin 2018 met het fonds en acht het amper een jaar later nodig om het beschikbare kapitaal flink op te schroeven. Afgelopen jaar investeerde de coöperatieve bank al in een tiental projecten, variërend van smart farming en een trading platform via blockchain tot een app voor kleinschalig beleggen. Dat maakte dat de bodem van het fonds in zicht kwam. Tijd voor een nieuwe financiële injectie dus.

Ruime verdubbeling waarde tech-fonds Rabo Frontier Ventures

Volgens fondsdirecteur Harrie Vollaard was zo’n fonds nodig om Rabobank mee te laten gaan in de vaart der volkeren. ‘’Het investeren in en ontwikkelen van strategische innovaties is een belangrijk onderdeel van de Rabobank strategie”, aldus Vollaard bij de oprichting (...) "RFV biedt voor Rabobank een extra middel om zij-aan-zij samen te werken met innovatieve bedrijven met als doel de Fintech en Food & Agri sector te transformeren en te bouwen aan een duurzaam en toekomstbestendig bankmodel.’’

Tel Aviv, San Francisco, Singapore

Volgens Rabobank zijn er in Nederland nog voldoende investeringsmogelijkheden over. Met name op het gebied van agritech heeft Nederland nu eenmaal een sterke propositie met alle kennis op het gebied van landbouw. De bank kijkt echter ook over de landsgrenzen, specifiek naar steden die stuk voor stuk een hub-functie vervullen in hun respectievelijke regio’s. Bij naam worden genoemd Tel Aviv, San Francisco en Singapore.

Harrie Vollaard: "We zien wereldwijd veel mogelijkheden om te investeren in bedrijven die overeenkomen met onze strategie voor duurzame groei. We werken daarvoor graag samen met ondernemers en investeerders in fintech en agtech. Met onze kennis, netwerk en kapitaal helpen we ambitieuze bedrijven de volgende stap te maken.”