Rabobank doet investering in smart farming

20 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Via de investeringspoot voor innovatieve bedrijven Rabo Frontier Ventures (RFV) neemt Rabobank een aandeel in JoinData. JoinData is een platform waarop agrarische bedrijven allerhande agrarische data kunnen delen, hergebruiken en combineren. Door te investeren in JoinData wil Rabobank zijn gevestigde positie in food&agri in stand houden.

De term ‘boerenwijsheid’ wordt nog steeds vaak gebruikt in het Nederlands. Het is synoniem voor van generatie op generatie doorgegeven kennis en wijsheid over en omgang met de natuur. In de loop der eeuwen heeft de ontwikkeling van boerenwijsheden - geholpen door de wetenschap - geleid tot het hoge niveau van agricultuur zoals we dat momenteel in Nederland kennen. Door kennis en wijsheid te delen kan het algemene niveau verder opgekrikt worden, maar hoe vang je zoiets aan?

De koeien zijn nog steeds van vlees en bloed, maar in toenemende mate wordt ook het boerenbedrijf steeds meer een gedigitaliseerde omgeving, waar enorme hoeveelheden data uit naar voren komen. Die data kan bijdragen aan het de innovatie van agriculturele processen. Bijvoorbeeld hoeveel mest je het beste kunt gebruiken om een gewas optimaal te laten groeien, welke samenstelling voer een koe het meeste melk laat geven of wat de optimale hoeveelheid kippen per vierkante meter is. Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank: “In de agrarische sector is het tijdperk aangebroken waarin big data de sleutel is voor innovaties en groei. Het slim koppelen van data bepaalt in toenemende mate het succes van een agrarische onderneming.”

Smart farming helpt boeren efficiënte beslissingen te nemen

Om te zorgen dat die data breed beschikbaar komt is JoinData een platform gestart, waarop boeren hun data kunnen delen, hergebruiken en combineren. Uiteindelijk moet het coöperatief delen van data agrariërs ondersteunen in het nemen van duurzame, rendabele en efficiënte beslissingen. Volgens Rabobank past de propositie van JoinData erg goed bij de missie van Rabobank om een bijdrage te leveren aan het voedselvraagstuk in de wereld.

Bijdrage aan missie

Harrie Vollaard, CEO Rabo Frontier Ventures licht toe: “Wij vinden het belangrijk om te investeren in bedrijven die met innovatieve oplossingen komen die bijdragen aan onze missie. JoinData speelt in op de opkomende ontwikkelingen van robotisering en automatisering in de agrarische sector en biedt daarmee toegevoegde waarde aan agrariërs.”

Ton Loman is  voorzitter van de Coöperatie JoinData en is in zijn nopjes met de investering van Rabobank in Joindata: “JoinData is verheugd over de toetreding van de Rabobank tot JoinData. De bank onderstreept hiermee de verantwoordelijkheid die zij wil nemen voor het ontwikkelen van een veilig en betrouwbaar datanetwerk. De Rabobank onderschrijft ook ten volle dat de ondernemer aan het stuur blijft als het om zijn bedrijfsdata gaat.”