Blockchain handelsplatform we.trade spoedig te gebruiken voor klanten Rabobank

14 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het op blockchain-technologie gebaseerde handelsplatform we.trade is klaar voor gebruik. Op het platform kunnen partijen onder andere beveiligd transacties afsluiten. Het platform is een product van de samenwerking tussen negen Europese banken, waarvan Rabobank de enige Nederlandse bank is. Het platform werd ontwikkeld door computergigant IBM.

Rabobank is lid van een consortium van negen banken* die de drijvende kracht vormen achter we.trade. Het uitgangspunt van dit op blockchain gebaseerde handelsplatform was veilig handelen, wat door middel van smart contracts een extra impuls moet krijgen. Volgens Rabo-topman Wiebe Draijer kunnen klanten later deze maand voor het eerst gebruikmaken van de nieuwe dienst.

We.trade biedt zakelijke partners de mogelijkheid om via blockchain handelstransacties te sluiten. Smart contracts vormen daar een belangrijk onderdeel van. Smart contracts zijn digitale contracten die binnen blockchain-omgevingen gesloten worden. In computercode worden alle details van het contract opgenomen: de betrokken personen, termijn van uitvoering, tijdstip van vastleggen en zo verder. Die afspraken zijn na opstelling onveranderbaar en dragen zodoende bij aan het onderlinge vertrouwen. Manipulatie is in principe niet mogelijk. Het bespaart bovendien een hoop papierwerk. 

Meer mogelijkheden

Draijer: “Met we.trade lopen onze klanten minder risico's bij internationale handel. Alle transacties worden digitaal beheerd en dankzij de grote transparantie van het blockchain-platform is het voor de aangesloten banken makkelijker financiering en garanties te bieden.” We.trade is een platform voor handelstransacties, maar volgens Draijer zijn er nog veel meer mogelijkheden: “Ons doel is een open netwerk te faciliteren dat wereldwijd het vertrouwen in handelsfinanciering vergroot. In de toekomst kunnen we met blockchain ook verbinding maken met grenspolitie, certificering- en kwaliteitsagentschappen en logistieke bedrijven. Het hele handelsecosysteem raakt meer verbonden.”

* Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Societé Générale en UniCredit