Nieuwe app Peaks belegt met wisselgeld

30 november 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met de nieuwe mobiele app Peaks kunnen consumenten vermogen opbouwen, simpelweg door te betalen. Bij iedere bankafschrijving rondt Peaks het betaalde bedrag af naar boven en het ‘wisselgeld’ gaat naar een potje waarmee belegd wordt. Door geld uit te geven wordt dit potje dus steeds hoger. De app is per direct te downloaden.*

Nu de spaarrentes voor veel mensen dermate onaantrekkelijk laag zijn kijken veel consumenten naar de mogelijkheden van beleggen. Voor veel mensen is beleggen echter een flinke stap. De term ‘beleggen’ wordt veelal geassocieerd met grote bedragen. Dat is lang niet altijd terecht, ook met kleine bedragen kan belegd worden. En dat is precies wat Peaks doet. Peaks rondt pintransacties af naar boven en verplaatst het - kunstmatig gecreëerde - wisselgeld naar een beleggingspotje.

Beleggen voor iedereen

Het toegankelijk maken van beleggen is iets wat nodig (b)lijkt. Peaks onderzocht wat Nederlanders ervan weerhoudt om te beleggen. Daaruit kwam naar voren dat 70% beleggen risicovol vindt, 62% vindt het onvoorspelbaar en 49% vindt het ingewikkeld. Toch denkt bijna de helft van de consumenten (45%) erover na om te beleggen, met name vanwege de lage spaarrente. Sijbrand Tieleman is medeoprichter van Peaks en vertelt: “Beleggen alleen voor de happy few? Onzin. Wij vinden dat iedereen moet kunnen beleggen. Ons doel is om iedereen financiële vrijheid te laten ervaren. Of je nou veel geld hebt of maar een beetje, wel of geen discipline hebt om geld opzij te zetten en of e nou verstand hebt van financiën of niet. Daarom hebben we een app gebouwd die je geld opzij zet en beleggen toegankelijk maakt voor iedereen”.

Peaks maakt beleggen met wisselgeld mogelijk

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Stel iemand koopt een kopje koffie voor €2,75. Peaks rondt het bedrag af naar boven, wat dus betekent dat het transactiebedrag €3 wordt. De 25 eurocent die fungeert als wisselgeld belandt als gevolg in verschillende duurzame indexfondsen, waarmee het geld - en dus het risico - gespreid wordt over duizenden aandelen en obligaties. Onderaan de streep is en blijft het geld dat belegd wordt afkomstig uit de eigen portemonnee, dat is natuurlijk kristalhelder. Volgens Peaks kunnen veel Nederlanders maandelijks echter best iets missen zonder het door te hebben, zeker als op deze manier de kaasschaaf erover gaat. Peaks is dus niet eens zozeer een spaarmiddel, het maakt beleggen toegankelijk voor de massa.

Verschillende smaken

Peaks is gratis te downloaden. Nadat de app geïnstalleerd is kan de inleg en het risiconiveau bepaald worden. Peaks biedt vier ‘smaken’: mild, pittig, scherp en heet. Ieder kan naar zijn eigen smaak bepalen op welke manier belegd wordt, waarbij de heetste variant het meeste risico meebrengt, maar ook de hoogste rendementen. Aan die ijzeren beleggingswet verandert verder niets. Op het moment van schrijven kunnen alleen rekeninghouders bij Rabobank hun transacties automatisch laten afronden en beleggen. Rekeninghouders van andere banken kunnen kiezen om hun wisselgeld in te stellen op €1 per dag, wat volgens Peaks overeenkomt met het gemiddelde wisselgeld dat automatisch afronden opbrengt. Natuurlijk is het ook mogelijk om tussentijds zelf bij te storten via Ideal, al druist dat een beetje in tegen het ‘ongemerkte’ karakter van Peaks.

 

*Peaks is zowel beschikbaar in de App Store (voor Apple gebruikers) als in Google Play (voor Android gebruikers).