Triodos Bank eerste bank in Nederland met 0% spaarrente

23 maart 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos Bank heeft zijn klanten op dinsdagavond 21 maart op de hoogte gesteld van de verlaging van hun spaarrente naar 0%. Daarmee is Triodos Bank de eerste aanbieder van spaarrekeningen die geen rente meer betaald voor het gestalde geld van klanten.

De rentestand is historisch laag. Door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) – die iedere maand €80 miljard in de Europese economie pompt – is geld goedkoper dan ooit. Hoewel de bedoeling van het beleid is dat banken meer geld gaan uitlenen aan het bedrijfsleven en zo de economie en werkgelegenheid stimuleren, zijn er ook negatieve effecten verbonden aan de financiële impuls van de ECB. De geldcreatie en bijbehorende daling van de rente zorgen ervoor dat de rente-inkomsten van financiële dienstverleners al jaren dalen. Door deze teruglopende inkomsten zien de banken zich ook gedwongen om de spaarrentes, die zij uitkeren aan hun klanten, te verlagen. 

Triodos Bank eerste bank in Nederland met 0% spaarrente

0% spaarrente

Eerder deze week werd een nieuwe mijlpaal bereikt in het Nederlandse spaarlandschap. Triodos Bank heeft aangekondigd zijn spaarrente voor zijn gewone internetspaarrekening per 3 april te verlagen naar 0%. Met 0,1% rente sinds oktober 2016 was Triodos Bank al de bank met de laagste spaarrente van Nederland. Bij de meeste Nederlandse banken is de spaarrente inmiddels onder de 0,5% gezakt.

De verlaging van de spaarrente naar 0% wordt gezien als de volgende stap richting een negatieve spaarrente. In sommige andere Europese landen is de spaarrente reeds onder de 0% gezakt, waaronder Zwitserland. Dit betekent dat klanten moeten betalen om hun spaargeld te stallen bij een bank of andere financiële dienstverlener. 

Tegenover de NOS laat algemeen directeur van Triodos Bank Matthijs Bierman weten dat hij niet verwacht dat klanten weg zullen gaan bij Triodos Bank. Bierman stelt dat de klanten van de bank meer gericht zijn op het duurzame karakter van Triodos dan op de spaarrente die zij bij de bank krijgen. “Ze kiezen voor Triodos om wat wij met het geld doen en omdat wij heel transparant op onze website laten zien aan wie wij het geld uitlenen”, aldus de directeur. Triodos Bank leent alleen geld uit aan ondernemingen die waarde toevoegen op sociaal, ecologisch of cultureel gebied.