ABN AMRO investeert voor derde keer in fintech Tink

08 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het ABN AMRO Digital Impact Fund investeert opnieuw in de Zweedse fintech Tink. Eerder investeerde de bank al in 2016 en in 2017. Tezamen hebben ABN AMRO en Tink de app Gripp ontwikkeld, voor gedetailleerd financieel inzicht in persoonlijke inkomsten en uitgaven.

Het Digital Impact Fund van ABN AMRO is specifiek opgericht om te investeren in fintech-bedrijven. Het fonds is gevuld met €50 miljoen. De afgelopen jaren investeerde de bank via het fonds in fintechs met uiteenlopende achtergronden. Bijvoorbeeld online veiligheid, een Duitse neobank en een toepassing voor het veilig delen van gevoelige persoonlijke data. Al in 2016 investeerde ABN AMRO in het Zweedse Tink. IN 2017 deed het dat nog een keer en nu breidt de bank het aandeel voor een derde keer uit.

Tink en ABN AMRO hebben samen de app Tink ontwikkeld, die gebruikers helpt hun budgetten te beheren en te categoriseren. Volgens ABN AMRO gebruiken inmiddels zo’n 500.000 Nederlanders de app. Sommige banken kiezen ervoor om een dergelijke budget-tool te integreren in de algemene mobiel bankieren app. ABN AMRO kiest juist bewust voor een losse app. Enerzijds omdat ze van mening zijn dat een losse app ook van waarde kan zijn voor niet-klanten en anderzijds om te waken voor wat ze zelf noemen ‘function creep’. Ofwel, de overkoepelende mobiel bankieren app zo vol stouwen met functionaliteiten dat het de snelheid en het gebruiksgemak negatief beïnvloedt. 

Grip geeft gebruikers meer inzicht in persoonlijke financiën

De bank geeft aan de samenwerking met Tink in de toekomst in diverse richtingen te willen uitbreiden en wil profiteren van de nieuwe mogelijkheden die ontstaan door PSD2. “Het feit dat Insight Venture Partners bij deze investeringsronde voorop gaat, sterkt ons in onze overtuiging dat ons besluit tot samenwerking met Tink destijds een slimme zet is geweest”, aldus Hugo Bongers, directeur van ABN AMRO Digital Impact Fund. “Als het durffonds van ABN AMRO kunnen we snel groeiende bedrijven ondersteunen met kennis en kapitaal, ook als ze doorgroeien van start-up naar scale-up.”

Hoewel ABN AMRO voor de derde keer investeert in Tink verandert het aandeel in de fintech-onderneming niet. De aanvullende investering vindt namelijk naar rato plaats. Vergeleken met het aandelenbelang van de overige aandeelhouders blijft de verhouding gelijk.