Israëlische fintech in misdaaddetectie krijgt investering van ABN AMRO

13 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO investeert via het Digital Impact Fund in de Israëlische fintech ThetaRay. ThetaRay analyseert met behulp van intuïtieve kunstmatige intelligentie omvangrijke datastromen en bootst daarmee de besluitvorming van mensen na bij de opsporing van activiteiten van kwaadwillenden. Enerzijds investeert ABN AMRO in een succesvolle startup, anderzijds investeert het in de eigen veiligheid.

Waar menig bank de laatste jaren in verband is gebracht met het faciliteren van witwassen is ABN AMRO aardig buiten schot gebleven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het achterover kan leunen, want criminelen en fraudeurs loeren elke dag opnieuw naar mazen en achterdeurtjes in de controlesystemen van banken. Als grote bank moet ABN AMRO blijven investeren in zijn rol als poortwachter van het financiële systeem en zorgen dat controlesystemen modern en effectief zijn. Daarom investeert de bank in ThetaRay, een Israëlische fintech actief in misdaaddetectie.

Financiële criminaliteit opsporen

ThetaRay is één van de vele startups in de uitermate actieve fintech-hub in en rond Tel Aviv. Een reden voor het succes van fintech aldaar is samenwerking met het leger. Kunstmatige intelligentie speelt hierin vaak een rol, inlichtingendiensten zetten het bijvoorbeeld in om de veiligheid van Israël te waarborgen. ThetaRay investeert hevig in kunstmatige intelligentie, maar dan specifiek voor financiële instellingen. De oplossingen die het bedrijf op de markt brengt moeten onder meer banken helpen om financiële criminaliteit op te sporen en tegen te houden. Voor ABN AMRO een reden om vanuit het Digital Impact Fund te investeren in ThetaRay.

“De investering in ThetaRay verstevigt de bestaande relatie tussen de bank en het misdaaddetectiebedrijf”, aldus Hugo Bongers, directeur ABN AMRO Digital Impact Fund. “De markt voor dit soort oplossingen in combinatie met artificial intelligence en machine learning is wereldwijd een grote groeimarkt en strategisch relevant voor de gehele financiële dienstverlening. Daarnaast profiteert ABN AMRO van toegang tot het Israëlische ecosysteem van cybersecurity en misdaaddetectiebedrijven en de toonaangevende venture capital-investeerders als JVP (Jerusalem Venture Partners) en Our Crowd die daarin actief zijn.”

Klant wordt investeerder

ThetaRay kent ABN AMRO reeds als klant, maar juicht het extra toe dat de bank ook instapt als investeerder: "We zijn erg trots dat ABN AMRO, een klant die reeds profiteert van ThetaRay's intuïtieve kunstmatige intelligentietechnologie, nu ook een investeerder is geworden. ABN AMRO is een visionair bedrijf dat de waarde erkent van een technologie die oplossingen kan toepassen die zijn gebaseerd op onze IntuitiveAI om betere resultaten te behalen en toekomstige groeimogelijkheden te benutten. We zien ABN AMRO als een echte partner voor het creëren van een veiligere wereld.”