Rabobank introduceert inloggen met vingerafdruk

29 augustus 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Vanaf september kunnen klanten van Rabobank inloggen of betalen via internetbankieren op hun iPhone of iPad door middel van hun vingerafdruk. Wanneer de Android-app deze update krijgt is nog niet bekend.

Volgens onderzoek uit 2015 zal biometrie, of biometrics, in 2020 de meest gebruikte identificeringswijze zijn voor het verkrijgen van toegang tot bankdiensten. Biometrische identificeringsmethodes zijn een alternatief voor de huidige wachtwoorden en paslezers, die de klant identificeren door unieke lichamelijke eigenschappen. Voorbeelden zijn irisscanners, vingerafdrukherkenning, stemherkenning, maar ook het meten van de hartslag.

Rabobank introduceert inloggen met vingerafdruk

Rabobank heeft aangekondigd in september zijn eerste biometrische methode te introduceren. Gebruikers van de IOS-app van Rabobank kunnen vanaf dan inloggen met gebruik van hun vingerafdruk. De app maakt hiervoor gebruik van de vingerafdrukscanner van Apple, genaamd Touch ID. Ook zullen klanten betaalopdrachten kunnen goedkeuren met de nieuwe functie. Als klanten liever geen gebruik maken van de biometrische identificatie, kan deze ook worden uitgezet.

Voor nu is de ge-update versie van de app alleen beschikbaar voor iPad en iPhone gebruikers met een Touch ID-scanner. Wanneer de Android-versie van de mobiel bankieren app zal worden uitgebreid met de nieuwe identificatiemethode is onbekend.

ING
ING heeft eerder al het gebruik van vingerafdrukscanners mogelijk gemaakt. In maart 2015 werd vingerafdrukherkenning toegevoegd aan de Nederlandse IOS-app van de bank. In België maakte ING inloggen met vingerafdruk zelfs al in november 2014 mogelijk.